Polunjin maestralno dočarao Nižinskog

Završena “Smotra mode i umjetnosti” u Kotoru, ispred Katedrale Sv. Tripuna
672 pregleda 0 komentar(a)
Sergej Polunjin u predstavi “Posvećenje” u Kotoru, Foto: Ljiljana Stojaković
Sergej Polunjin u predstavi “Posvećenje” u Kotoru, Foto: Ljiljana Stojaković

U okviru manifestacije “Smotra mode i umjetnosti”, koja se u Kotoru organizuje u saradnji agencije “Fabrika” i Opštine Kotor, uz podršku fondacije „Sergej Polunin“, u subotu je ispred Katedrale Sv.Tripuna, izvedena predstava „Posvećenje“.

U pitanju je predstava savremenog baleta sa najpoznatijim baletskim umjetnikom današnjice, koreografom i glumcem, Sergejom Polunjinom, u glavnoj ulozi.

“Balet u koreografiji Juke Oiši, inspirisan je koreografijom i izvođenjem Vaclava Nižinskog, na čuvenu kompoziciju Igora Stravinskog, ‘Posvjećenje proljeća’, najrevolucionarnijeg djela iz njegove rane stvaralačke faze”, istakli su iz organizacije.

“Predstava se bavi emocijama i govori o osjećanjima i unutrašnjem biću Nižinskog, nekadašnjeg slavnog baletskog igrača i koreografa poljskog porijekla. Ovog umjetnika, poznatog pod nadimkom Car vazduha koji je publici oduzimao dah gipkim i gracioznim plesom i veličanstvenim skokovima, maestralno je dočarao Polunjin, koji je svojom harizmom i tehnikom veoma sličan Nižinskom”, dodaju iz organizacije.

“U dramatičnom plesu koji izvodi na izuzetno visokom tehničkom nivou, najveći baletski umjetnik današnjice istraživao je ludilo Nižinskog i njegovu potrebu da osjeća, a ne da razmišlja. Ova predstava je nakon premijere u Švajcarskoj izvođena na najvažnijim baletskim scenama širom svijeta”, dodali su iz Fabrike. Polunjin je rođen u Ukrajini 1989. godine, a planetu je osvojio nastupima sa gotovo svim najvećim svjetskim baletskim ansamblima. Karijeru je započeo 2006, a sa 19 godina je postao najmlađi prvak Londonskog kraljevskog baleta u istoriji ove umjetničke kuće.

Nastupao je i u “Milanskoj skali”, Londonskom “Royal Albert holu”, “Boljšoj teatru”, Pozorištu “Stanislavski” u Moskvi i brojnim drugim prestižnim baletskim scenama.

Poznat je i po svom buntovništvu protiv establišmenta i pozivima da se klasičan balet izvuče iz elitističkih krugova.

Noć prije, na istom mjestu održana je revija crnogorske dizajnerke Jelene Roganović Đurić, pod nazivom “Nekad i sad”, a specijalni gost revije bila je operska diva Sara Vujošević.

Nakon revije predstavljen je modno-umjetnički performans sa najnovijom kolekcijom italijanskog kreatora visoke mode Filipa Laterze, uz učešće crnogorskih umjetnika i manekena.

Bonus video: