"Portret dame" više od dvije decenije bio sakriven u zidu

I dalje je nejasno šta se prije gotovo 23 godine dogodilo sa slikom - jednom iz serije ženskih portreta koje je Klimt uradio pred kraj života od 1916. do 1918. godine,
1599 pregleda 0 komentar(a)
Pronađeno djelo Klimta, Foto: Twitter
Pronađeno djelo Klimta, Foto: Twitter

Platno austrijskog slikara Gustava Klimta pronađeno je u istoj italijanskoj galeriji u kojoj je nestalo prije gotovo 23 godine.

"Portret dame" otkriven je u udubljenju jednog od spoljnih zidova dvorišta moderne galerije Rići Odi u Pjaćenci na sjeveru zemlje.

Prostor je bio zaštićen metalnim vratima i skriven debelim slojem puzavice, prenosi agencija Hina. Otkrili su ga baštovani koji su orezivali biljke u dvorištu i zatim pozvali osoblje galerije.

"Vraćao sam se sa pauze za ručak kad su me pozvali i rekli "Dođite, ovdje je umjetničko djelo"", rekao je radnik galerije Dario Gallnari.

Dodao je da je mislio da se radi o šali.

Slika je bila umotana u crnu plastičnu vreću, a Galinari je odmah prepoznao nestalog Klimta

"Moje oko je stručno", rekao je.

Gallinari je kazao da je djelo u odličnom stanju i da mu ništa ne nedostaje. Vjeruje da će se potvrditi da se radi o originalu.

I dalje je nejasno šta se prije gotovo 23 godine dogodilo sa slikom - jednom iz serije ženskih portreta koje je Klimt uradio pred kraj života od 1916. do 1918. godine, prenosi Hina.

Slika je nestala u februaru 1997. a ostao je samo okvir slike, podsjeća Hina.

Tadašnja policijska istraga nije dovela ni do kakvih tragova.

Bonus video: