Predrag Janković u žiriju Svjetskog kupa harmonikaša

Profesor Muzičke akademije sa Cetinja boravi u Kini u okviru 72. svjetskog takmičenja u klasičnoj harmonici
503 pregleda 0 komentar(a)
Janković, Foto: Privatna arhiva
Janković, Foto: Privatna arhiva

Profesor na Muzičkoj akademiji na Cetinju Predrag Janković, biće član žirija na najvećem svjetskom takmičenju za klasičnu harmoniku, 72. Svjetski kup, koje počinje danas i traje do 18. avgusta u Šenženu, u Kini.

Najugledniji umjetnici i renomirani profesori sa najznačajnijih muzičkih akademija iz Evrope i svijeta angažovani su kao članovi žirija, a Janković, kao predsjednik nevladine organizacije “Nacionalna asocijacija harmonikaša”, koja je jedini punopravni član te organizacije iz Crne Gore, biće delegat na kongresu.

Organizator događaja je Međunarodna konfederacija akordeonista (The Confederation Internationale des Accordeonistes (CIA)).

Janković je rođen 1976. godine u Podgorici, gdje je završio osnovnu i započeo srednju muzičku školu, koju je dovršio u Kragujevcu. Studije harmonike pohađao je na Muzičkoj akademiji „Odessa National A. V. Nezhdanova“ u Ukrajini, a 1999. godine diplomirao je u klasi profesora Vladimira Murze sa prosječnom ocjenom 10.

Magistarske studije harmonike, u klasi profesora Pavla Fenjuka, završio je 2002. na Nacionalnoj muzičkoj akademiji „P. I. Čajkovski“ u Kijevu. Od 2003. godine radi kao vanredni profesor na Muzičkoj akademiji na Cetinju, a od 2000. do 2008. godine radio je kao profesor harmonike u Umjetničkoj školi za muziku i balet “Vasa Pavić” u Podgorici.

Laureat je brojnih nagrada i priznanja, kao i mnogi njegovi studenti. Na međunarodnom muzičkom festivalu “Muzika humana”, 2001. godine u ukrajinskom gradu Zaparožju, proglašen je, po mišljenju publike, za učesnika sa najizrazitijim virtuozitetom. Nastupao je kao solista i sa različitim kamernim ansamblima i gudačkim orkestrima u zemlji i inostranstvu. Nastupao je i sa džez bendom River tokom kulturnog programa Olimpijskih igara u Londonu.

Snimio je CD “Virtouzna harmonika”, prvi CD klasične muzike za harmoniku u Crnoj Gori. Član je međunarodnih žirija na najprestižnijim svjetskim takmičenjima za harmoniku.

Delegat je Crne Gore u Svjetskoj konfederaciji harmonikaša (CMA), u okviru Nacionalne asocijacije akordeonista Crne Gore, čiji je predsjednik i jedan od osnivača, a član je i Međunarodne konfederacije harmonikaša (CIA).

Osnivač je i direktor prvog Međunarodnog muzičkog festivala za klasičnu harmoniku u Crnoj Gori “Harmonika Fest” koji se kontinuirano održava od 2010. godine.

Aktivan je i kao koncertni izvođač i predavač na majstorskim radionicama u okviru festivala za harmoniku širom Evrope i svijeta.

Bonus video: