Predstava "Mediterano" na pijesku plaže Pecka

Dramatizaciju predstave nastale po motivma italijanskog filma "Mediteraneo" autorskog tandema Enco Monteleone (tekst) i Gabriele Salvatores (režija), potpisuje Dunja Petrović
502 pregleda 0 komentar(a)
Sa konferencije za novinare, Foto: Siniša Luković
Sa konferencije za novinare, Foto: Siniša Luković

Rimejk pozorišna predstave "Mediterano" u produkciji Centra za kulturu Tivat, biće premijerno izveden 24. jula u 21.30 sati na plaži Pecka (Velja Spila) u Krtolima kod Tivta.

Riječ je o prvoj predstavi ambijentalnog teatra koja se u Crnoj Gori dešava nakon višegodišnje pauze.

"Iako smo već dugo u pozorišnoj produkciji, ovaj specijalni rimejk "Mediterana" je presedan za nas zato što je to prvi naš ambijentalni teatar. Vrlo svjesno smo se odlučili da idemo u ambijentalnu varijantu igranja ovog komada iako je to rizično sa više aspekata, ali se nadam da će se to isplatiti jer je uinteresovanje publike ogromno, a povećan je i adrenalin koji kod produkcijske i glumačke ekipe izaziva ovakav stvaralački pristup", rekao je na konferenciji za novinare, direktor Centra za kulturu Tivat Neven Staničić.

On je podsjetio da se ambijentalni teatar na jadranskoj obali trenutno redovno može gledati samo na Brionima, a u Crnoj Gori ga nema već godinama, od kada su neke od predstava budvanskog Grada teatra takođe igrane van klasičnih pozorišnih scena.

Dramatizaciju predstave nastale po motivma italijanskog filma "Mediteraneo" autorskog tandema Enco Monteleone (tekst) i Gabriele Salvatores (režija), potpisuje Dunja Petrović.

Uloge u novoj verziji tog komada tumače Mladen Nelević, Feđa Stojanović, Tanja Bošković, Omar Bajramspahić, Nenad Ćirić, Andrea Mugoša, Goran Slavić, Stevan Radusinović, Slaviša Grubiša i Emir Ćatović.

Nenad Ćirić je istakao da se veoma raduje obnovi predstave u kojoj je posljednji put igrao prije šest godina na sceni atrijuma Buća-Luković u Tivtu.

Nova verzija se sada igra na plaži, u prirodnom ambijnetui koji je četiri puta veći od do sada korišćene scene.

"To što će se tamo na plaži Pecka dogoditi vjerovatno nikada više u životu neću imati priliku da ponovim, igrajući u tako isnpirativnom prirodnom ambijentu stijena, pijeska, mora, zvjezdanog noćnog neba i mjesečine. Ako vam kažem da se cijela scenografija pored te ljepote, svodi na četiri stolice, sto i jedno bure, sve sam vam rekao kakav je to sjajan ambijent. Nadam se da će ova verzija "Mediterana" živjeti još puno godina", kazao je Ćirić.

Bonus video: