Predstavljeni romani za djecu Andrijane Nikolić i film Snježane Bošković

Narodna biblioteka „Njegoš“ svakog mjeseca za najmlađe priprema nekoliko programa, a tokom juna su planirana četiri
469 pregleda 0 komentar(a)
Sa promocije romana, Foto: Privatna arhiva
Sa promocije romana, Foto: Privatna arhiva

U dječjoj čitaonici JU Narodna biblioteka “Njegoš” u Nikšiću predstavljeni su romani za djecu “Fluk” i “Fluk i Kana”, autorke doc. dr Andrijane Nikolić i film “Ruke ljubavi”, profesorice Snježane Bošković.

Romani, koji govore o zlatnom retriveru Fluku i njegovoj sestri Kani, prema riječima autorke, čitaocima otkrivaju prave vrijednosti – ljubav, zajedništvo, međusobno poštovanje, uzajamnu pomoć i upravo zbog toga mogu se nazvati, kako je kazala, romanima ljubavi za sve generacije.

Fluk u prvom romanu “priča priču” o životu nakon što ga je majka odbacila, a on došao u porodicu koja počinje da se o njemu brine, dok je u drugom romanu u njegov život “ušetala” i sestra Kana.

“Fluk je pas koji živi svoj ljudski život u koži zlatnog retrivera. On priča o doživljajima sa svojom porodicom, kuda je putovao, šta je naučio, šta je to bonton. U drugom romanu prikazan je sestrinsko-bratski odnos, kada jednom bratu, koji je u centru pažnje četiri i po godine, odjednom neplanirano stigne sestra“, istakla je autorka.

Promociji je, na oduševljenje učenika iz osnovnih škola “Milija Nikčević” i “Jagoš Kontić”, prisustvovao i pas Fluk, a Nikolić je kazala da je život njene porodice postao emotivno bogatiji od kada imaju ta dva kućna ljubimca, Fluka i Kanu.

“Zbog toga sam odlučili i da pas bude glavni pripovjedač u romanima. Pokušala sam iz vizure jednog psa da vidim odnose među ljudima, kako se mi to ljudi međusobno gledamo, volimo ili ne volimo, kolike su razlike u životinjskom i ljudskom svijetu. Mislim da su neki rezultati skoro minorni, kada su i pitanju emocije i osjećanja“, kazala je ona.

Film “Ruke ljubavi” profesorice Osnovne škole “Olga Golović”, Snježane Bošković, koja u pomenutoj školi vodi i volonterski klub “Srce”, promoviše socijalne vještine u školi i inkluziju na djelu, a čast da ga premijerno odgledaju imali su učenici Osnovne škole “Luka Simonović”.

“Mi godinama radimo ovakve stvari u školi i trudimo se da djeca iz integrisane nastave budu akteri svih događaja. Pošto spremam folklor i ritmiku oni godinama učestvuju na priredbama jer to je i način da se pokaže da su dio škole i da su dio svojih vršnjaka“, kazala je Bošković.

Na nedavno održanoj Petoj međunarodnoj konferenciji za nastavnike i eksperte, koja je u organizaciji Friends of Education, a u okviru projekta “Erasmus plus project prosocial values”, održana u Skoplju, film prfesorice Bošković osvojio je nagradu za filmove na temu “Prosocijalne vještine”. To je ujedno jedini nagrađeni film iz Crne Gore.

“Film je prezentovan učesnicima konferencije, a od nagrađenih filmova napravljen je zajednički kolaž, jedan film koji objedinjuje najbolje djelove nagrađenih filmova i čini jednu lijepu, ali dirljivu priču”, kazala je Bošković.

U snimanju filma učestvovalo je 25 učenika volonterskog kluba “Srce”, među kojima su i tri učenika iz odjeljenja integrisane nastave koji su uključeni u slobodne akitvnosti.

Organizator promocija bila je JU Narodna biblioteka „Njegoš“ u okviru junskog repertoara Nikšićke kulturne scene.

Za najmlađe u junu planirana četiri programa

Narodna biblioteka „Njegoš“ svakog mjeseca za najmlađe priprema nekoliko programa, a tokom juna su planirana četiri. Pored pomenutih promocija organizovana je i interaktivna tribina sa igrokazom na engleskom jeziku za učenike i roditelje na temu „Sajber buling/elektronsko nasilje“, a 11.juna je nastavak „Nedjelje velikih-malih umjetnika“.

“Cilj nam je da stvorimo kvalitetnog čitaoca, a znamo da možemo samo da radimo na toj kategoriji pa da u budućnosti kažemo da imamo zdravo društvo. Ovog mjeseca imali smo programe kolažnog tipa, a 11.juna biće hepening u kojem učestvuje šest osnovnih škola. Djeca iz svih škola su pozvana da pogledaju šta su to njihovi vršnjaci pripremili“, kazala je Renata Bulajić, direktorica Bibliote, i dodala da će „Nedjelja velikih-malih umjetnika“ biti nastavljena u septembru.

Bonus video: