Preminuo slavni poljski kompozitor i dirigent Kšištof Penderecki

Za 60 godina komponovanja ostavio je u svom opusu četiri opere, osam simfonija i niz kompozicija za orkestar, horske kompozicije na vjerske tekstove i iako svjetski priznati kompozitor klasične muzike nije se bojao da prelazi žanrove i koketira i sa popularnom muzikom a komponovao je i filmsku muziku
1720 pregleda 0 komentar(a)
Kšištof Penderecki, Foto: AP Photo/Czarek Sokolowski
Kšištof Penderecki, Foto: AP Photo/Czarek Sokolowski
Ažurirano: 29.03.2020. 12:54h

Slavni poljski kompozitor Kšištof Penderecki, najznačajniji predstavnik poljske modernističke i avangardne muzike, umro je danas u Krakovu u 86. godini, nakon duge i teške bolesti, saopštilo je Udruženje Ludviga van Betovena u Poljskoj, na čijem čelu je udovica Pendereckog.

Rođen 23. novembra 1933. godine u Dembici u Poljskoj Penderecki u detinjstvu je učio violinu i klavir a kasnije je studirao na Muzičkoj akademiji u Krakovu, čiji je jedno vrijeme od 1972. godine bio rektor.

Za 60 godina komponovanja ostavio je u svom opusu četiri opere, osam simfonija i niz kompozicija za orkestar, horske kompozicije na vjerske tekstove i iako svjetski priznati kompozitor klasične muzike nije se bojao da prelazi žanrove i koketira i sa popularnom muzikom a komponovao je i filmsku muziku.

Međunarodno priznanje Penderecki je stekao i kao dirigent svojih i djela drugih kompozitora.

Među njegova najpoznatija dela spadaju Žrtvama Hirošime - tren za 52 gudačka instrumenta, Simfonija br 3, Poljski rekvijem ili Pasija po Luki.

Njegovu muziku koristili su mnogi filmski režiseri, recimo Vilijam Fridkin u "Egzorcistu" ili Stenli Kjubrik u "Isijavanju" a novije je za film "Katin" Andžeja Vajde komponovao muziku.

Kšištof Penderecki je za svoje kompozicije i dirigovanje ocijenjen nizom prestižnih poljskih i međunarodnih nagrada, između ostalog četiri puta je nagrađivan prestižnim nagradama Gremi američke Akademije za diskografsku umetnost i nauku.

Bonus video: