Priče u stihu o danima u rodnom Nikšiću, ljubavi, porodici...

Radojica Stanković promovisaće zbirku poezije „Jutro“ sjutra veče u kolašinskom Centru za kulturu
2083 pregleda 0 komentar(a)
Zbirka poezije "Jutro", Foto: Privatna arhiva
Zbirka poezije "Jutro", Foto: Privatna arhiva

„Evo, ćutim samoću...Kupio sam jutro“, zapisao je pjesnik Radojica Stanković u zbirci poezije „Jutro“ koja je tek izašla iz štampe i čije je čitalačko krštenje zakazano za sjutra veče kada će, na Dan zaljubljenih, u kolašinskom Centru za kulturu, promovisati zbirku.

Prije nešto više od godinu Stanković, koji je publici poznat kao omiljeni dječiji zabavljač Šanta Panta, glumac i pjevač, odlučio je da ponovo „uđe u svijet pjesništva“, svijet u kojem je s vremena na vrijeme boravio, iako je želio, a možda i morao, da to bitisanje bude duže i intezivnije. Sabrao je, kako je kazao ljubavnu, rodoljubivu i socijalnu poeziju nastalu u danima životnih lomova i uspjeha, u “dugama ispod kojih je tražio sreću”, objavio „Vaskrsenje“, zatim „Mariju“, i novu priču o Radojicu Stankoviću zaokružio „Jutrom“.

„Sa knjigom ‘Jutro’ završavam trilogiju ljubavne, rodoljubive i socijalne poezije - period života do današnjih dana. To su priče u stihu o danima provedenim u rodnom Nikšiću, prvoj ljubavi, ljubavi prema roditeljima, sestri, bratu, svojoj djeci...Putešestvija po raznim mjestima, gradovima, životnim padovima i uspjesima, dodirivanjem nedodirljivog i floskulom kojom sve završavam – Volim te! Neka ljubav pobijedi“, kazao je Stanković za „Vijesti“.

„Potraži me, ista je adresa...Samo mene nema tu...Nijesam ja isti“, zapisao je u knjizi „Jutro“. Oni koji prate njegov rad i koji su imali priliku da pročitaju njegove zbirke poezije nastale prije pomenute trilogije („Zvijezde na dlanu“, „Da si ovdje draga moja mati” i „Ljubav kod strikove kafane“) vidjeće i da nije isti. Sazreo je kao pjesnik i publici ponudio toplinu i ljubav, ali i priliku da se raduje i plače.

„Srećan sam što sam sebe prepoznao i u ovom segmentu umjetnosti i nadam se da ću narednim romanom, koji pišem, to i pokazati i sebi i drugima“, kazao je Stanković navikao da se, uvijek prvo, dokazuje sebi, pa onda drugima.

„Vrlo je važno da me ljudi ne poistovjećuju sa dječijim likom, sa kojim nastupam pune 32 godine i sa kojim sam odigrao preko 5.500 predstava širom zemlje i regiona, i da ugledaju onoga koji stoji iza toga, a to je Radojica Stanković. Na mojim nastupima za odrasle i pjeva se i plače, pa vi izaberite, šta vam je ljepše”, poručio je Stanković.

„Sine, postao si dobar pisac, kad ja u 85. godini, svaku tvoju knjigu pročitam po tri puta”, kazala je Stankovićeva majka Milunka.

On će biti zadovoljan da je budući čitaoci pročitaju makar jednom, ali od korice do korice.

Bonus video: