Promocija novog romana Milana Vujovića večeras u Baru

Ovo je, do sada, najbolji Vujovićev roman", zapisala je o ovom djelu Vesna Pavićević, profesorica jezika i književnosti
568 pregleda 0 komentar(a)
Vujović, Foto: Privatna arhiva
Vujović, Foto: Privatna arhiva

Književni program 32. Barskog ljetopisa večeras u Dvorcu kralja Nikole od 21:30 nastavlja promocija novog romana blogera “Vijesti”, književnika, publiciste i novinara Milana Vujovića iz Bara.

Roman "Počelo je s nesanicom", pored autora predstaviće i moderator Petar Milatović.

"Ovo je, do sada, najbolji Vujovićev roman. Na vrlo sugestivan način ispričana je porodična drama, i još uvjerljivije dočarane mentalitetske i karakterne crte tipičnog tradicionalno vaspitanog Crnogorca. I sam naslov romana odiše sugestivnošću, priziva da otkrijemo šta je to počelo s nesanicom, i kakva se to priča krije među njegovim koricama. Uvjerena sam da će ta magnetna privlačnost, koja ne jenjava do samog (i efektnog) kraja romana, učiniti da roman živi dugo i da ima široku čitalačku publiku", zapisala je o ovom djelu Vesna Pavićević, profesorica jezika i književnosti.

Vujović je novinar Radio Bara 32 godine, voditelj i urednik emisija "Promenada četvrtkom" i "Barska hronika", bio je urednik Radija i "Barskih novina" i četvrt vijeka dopisnik iz Bara beogradske "Politike".

Sada ima svoj blog na on Portalu Vijesti.

Dobitnik je nagrade Aktiva novinara Bara "Božidar Boško Milošević" 1997. i druge godišnje nagrade Udruženja novinara Crne Gore 2000.

Napisao je romane "Agnostik ili kako je Jagoš završio pravo" i "Ništa se nije promijenilo", knjigu zapisa "Život i ostalo", zbirke priča "Knjiga o Mikiju", te "Barske priče" u dva dijela, a koautor je više knjiga, od kojih dvije o šahu.

Vujović je član Udruženja književnika Crne Gore.

"Počelo je s nesanicom", prema navodima književne kritike, dobar je i zanimljiv roman koji ne gubi na ritmu, "u kojem se ličnosti i događaji prepliću i raspliću, tvoreći na kraju, kao u najboljim krimićima jezgrovitu i logičnu cjelinu".

"Rukopis Milana Vujovića prati se lako, jer on tako piše, hemingvejski čitljivo. Tema knjige je intrigantna, posebno u kontekstu naših, još uvijek, patrijarhalnih prilika. Ovdašnji čitaoci, navikli na štošta i svašta, imaju neku vrstu urbane sofistikovanosti, pa i blaziranosti. Ali ova knjiga može da ima i gotovo egzotično dejstvo, budući da karakterna jednostavnost i monolitnost glavnog junaka u izvjesnom smislu podsjeća na ono što je, najvećim dijelom, prošlost urbano-velegradskog mentaliteta", ocijenio je prof. dr Tihomir Brajović.

Bonus video: