Prva samostalna izložba Kristine Pirković u Crnoj Gori: "Groteskni zapisi današnjice ne ostavljaju ravnodušnim"

Kustoskinja isložbe Senka Subotić kazala je publici da je do izložbe došlo nakon Kristininih veoma zapaženih nastupa na ovogodišnjem Hercegnovskom zimskom salonu, te u sklopu kolektivne izložbe "Tragom mediale" u Modernoj galeriji u Budvi prošlog jula
696 pregleda 0 komentar(a)
Pirković, Foto: Radomir Petrić
Pirković, Foto: Radomir Petrić

U Modernoj galeriji "Jovo Ivanović" JU Muzeji i galerije Budve, večeras je otvorena izložba “Physica curiosa" akademske umjetnice iz Beograda Kristine Pirković.

Na prvom samostalnom predstavljanju u Crnoj Gori, dvanaestom ukupno, jedna od najistaknutijih mladih slikarki Srbije predstavla je 20 svojih radova u kombinovanoj tehnici na papiru i platnu srednjih i velikih formata, nastalih u ciklusima "Lament nad Uzvišenim", „Pad čoveka“ i "O zapovestima i padu".

Kustoskinja isložbe Senka Subotić kazala je publici da je do izložbe došlo nakon Kristininih veoma zapaženih nastupa na ovogodišnjem Hercegnovskom zimskom salonu, te u sklopu kolektivne izložbe "Tragom mediale" u Modernoj galeriji u Budvi prošlog jula.

Otvarajući izložbu, umjetnica iz Podgorice Milica Milović predstavila je Pirković kao svoju prijateljicu "još iz studentskog doma u Kragujevcu", ukazavši da je Kristina suptilan i snažan stvaralac čiji "groteskni zapisi današnjice" ne ostavljaju ravnodušnim gledaoce.

Milović je izvela na klaviru i po jednu kompoziciju Leonarda Koena i Krisa Ajzeka.

U katalogu izložbe, Subotić je zapisala pored ostalog da se posmatranje slike Kristine Pirković može opisati "kao ronjenje u neistraženim vodama tajanstvenih dubina, poput nečega što se reflektuje kao umjetnički izraz uzvišenosti u nekom nestvarnom iimaginarnom tonu sablasne svečanosti".

"Od svog rođenja, čovjek prihvata svijet kao nešto što treba istražiti, kao svijet u kojem postoji duša, a ta duša je dio svemira. Kristinini likovi su dio tog svemira. Oni žive u nekoliko dimenzija istovremeno i kao bebe, odrasli, ali i kao izobličena bića. Kristinini likovi i njihova izobličena lica postavljeni su u nekom svijetu čuda i fantazije u često zastrašujućim prizorima od kojih se ledi krv u žilama, ali istovremeno u sebi nose neku toplinu koja izvire iz napaćenih lica i očiju koje mole za spas", zapisala je Subotić.

Kristina Pirković (28) diplomirala je 2014. na odsjeku za primijenjenu i likovnu umjetnost, smjer zidno slikarstvo, Filološko- umetničkog fakulteta u Kragujevcu, u klasi redovnog profesora Željka Đurovića.

Master studije završila je 2015. na istom fakultetu i na istom smjeru pod mentorstvom profesora Željka Đurovića i komentorstvom docentkinje Jelene Šalinić Terzić.

Članica je Udruženja likovnih umjetnika Srbije (ULUS) od 2018. godine.

Galerija

Bonus video: