"Ptičici" nagrada za najbolju predstavu

Rike Zuskov dobitnik je nagrade “Slobodan Milatović” za najbolju režiju, za njemačku predstavu "Medeja"
622 pregleda 0 komentar(a)
Sa dodjele nagrada, Foto: Duško Miljanić
Sa dodjele nagrada, Foto: Duško Miljanić

Nagradu “Slobodan Milatović”, za najbolju režiju ovogodišnjeg Festivala internacionalnog alternativnog teatra FIAT 2019. dobio je Rike Zuskov za njemačku predstavu Medeja. Riječ je o produkciji “Visoke škole za muziku i pozorište u Hamburgu sa Kampnagel iz Hamburga”.

“Na najmudriji način, bez ijedne riječi, sa slikama i u drugoj epohi, reditelj daje pregled i suštinu najpreciznije odigranih odnosa sa minimalnim sredstvima”, obrazloženje je žirija koji su činili predsjednica, koreografkinja i balerina Sonja Vukićević i članovi književnik Božo Koprivica i glumac Petar Burić.

Crnogorski glumci Aleksandar Gavranić i Pavle Prelević ravnopravno su dobili nagradu za najbolju mušku ulogu, a obojica glume u predstavi “Sobe” u produkciji Dramskog studija “Prazan prostor”, koja je bila jedini crnogorski komad na FIAT-u.

“Oni su kroz duboko emocionalan i intenzivan glumački partnerski odnos, izazvali eksploziju slobode i istine na sceni”, navode iz žirija.

Nagrada za najbolju žensku ulogu pripala je glumici Aleksandri Ćorović iz pobjedničke predstave - njemačke “Medeje”.

“Glumica je začuđujućom odmjerenošću i najistančanijim sredstvima, napravila pomak u tumačenju Medeje, budeći publici empatiju i strah”, istakao je žiri u svom obrazloženju.

Najbolja predstava je “Ptičica” u produkciji “Pozorišne grupe Pal Frenak” iz Mađarske, koja je izvedena posljednje večeri takmičarskog programa, u ponedjeljak.

“Fascinantnost ljudskog tijela u svim oblicima, zahvaljujući vrhunskoj tehnici i energiji igrača, kao i apstraktnom spoju scenografije i tijela, stvorilo je životnu sliku koju tumačimo na mnogo načina”, primijetio je žiri.

Festival internacionalnog alternativnog teatra 2019. završen je u ponoć uoči 17. septembra svečanom dodjelom nagrada u dvorištu Kusleove kuće, i to nakon veoma posjećenih sedam festivalskih dana i bogatog programa glavne, takmičarske, tako i drugih pratećih programa.

U okviru takmičarskog programa uspješno je realizovan italijanski Fokus, kao i prateći književni, likovni, filmski, i muzički programi, te Forum kreativnih industrija.

“Snažna profilizacija FIAT-a već 34 godine, festival čini jednim od najvažnijih kulturnih događaja u Crnoj Gori. Njegova poetika, vizija, duh i energija koja se stvara između aktera i brojne publike, svrstava ga i među prestižne festivale u regionu i jugoistočnoj Evropi”, zadovoljno ističu organizatori, na čelu sa rediteljkom Anom Vukotić.

Ove godine program je, zahvaljući selektorki, Ani Vujošević, bio aktuelan, inspirativan i raznovrstan.

U okviru takmičarske selekcije izvedeno je deset predstava, od avangardnih pa do vizuelnih performansa. Sve to iz godine u godinu doprinosi idejnoj posebnosti ovog festivala koja se ogleda u alternativi, koja crnogorsku publiku upoznaje s kulturnim i teatarskim tokovima i trendovima Evrope i svijeta. Iz FIAT-a, međutim, još uvijek biju bitke za obezbjeđivanje adekvatnih uslova za rad i prostora za djelovanje tokom cijele godine.

“Očekivati je, dakle, da značaj i uloga FIAT-a za kulturu Crne Gore, podstakne opštinske zvaničnike da u cilju organizacionog i kvalitativnog unapređivanja festivala, kao i njegove misije, posebno među mladima, iznađu i obezbijede odgovarajući prostor u kome bi se preko cijele godine, blagovremeno i znalački pripremao i koncipirao program”, poručuju iz FIAT-a.

Festival je zvanično završen juče u Dabovićima kod Danilovgrada, rodnom mjestu poznatog crnogorskog reditelja Slobodana Milatovića. Cjelodnevnim programom, odnosno hepeningom, rodbina, prijatelji, poštovaoci i posjetioci, osvijetlili su na svojevrstan način Milatovićev lik i djelo, a posebno nemjerljivi doprinos pozorišnoj umjetnosti u Crnoj Gori ali i FIAT-u, čiji je jedan od osnivača i sam bio.

“Magbet” otkazan bez obrazloženja

Italijanska predstava “Magbet” u režiji Alesandra Sera, jedna od najboljih i najprestižnijih evropskih predstava, koja je trebalo da bude izvedena pred crnogorskom publikom, u okviru takmičarske selekcije sedmog dana Festivala internacionalnog alternativnog teatra, otkazana je.

Razlozi otkazivanja predstave, kako tvrde organizatori, biće saopšteni na konferenciji za medije po završetku festivala.

Ta predstava-performans, zasnovana na Šekspirovom „Magbetu“, izvodi se na sardinskom jeziku, i u skladu je s čistom elizabetanskom tradicijom. Postava je u cjelosti muška. U predstavi igraju: Fulvio Accogli, Andrea Bartolomeo, Leonardo Capuano, Giovanni Carroni, Andrea Carroni, Maurizio Giordo, Stefano Mereu, Felice Montervino.

Predstavu karakterišu sumorni zvuci stočnih zvona i prastarih instrumenata, životinjska koža, rogovi, pluta. Moć pokreta i glasa, srodstvo s Dionizijem i, istovremeno, nevjerovatna formalna preciznost plesova i pjesme. Sumorne maske, krv, crveno vino, sile prirode pripitomljene od strane čovjeka.

Predstava je izvođena na svim značajnim pozorišnim festivalima u regionu: sarajevskom Internacionalnom teatarskom festivalu MESS, kao i hrvatskom Festivalu svjetskog kazališta. Udruženje italijanskih pozorišnih kritičara proglasilo ju je najboljom italijanskom predstavom 2017, te je nagrađena prestižnom nagradom “Ubu”.

Bonus video: