"Putin će vas naučiti da volite otadžbinu"

U Budvi, u galeriji Dukley European Art Community prikazan novi film art kolektiva Pussy Riot, „Putin protiv Pussy“
12337 pregleda 12 komentar(a)
Ažurirano: 19.06.2019. 08:33h

"Putin će vas naučiti da volite otadžbinu", refren je pjesme koju su članice umjetničkog kolektiva Pussy Riot" izvele u Sočiju 2014. godine, pozivajući na bojkot Olimpijade, a policija je odgovorila - bičevima.

Ovo je samo djelić dokumentarnog filma "Putin protiv Pussy", koji je večeras prikazan u galeriji Dukley European Art Community u Budvi. Projekciji je prisustvovala je i najpoznatija članica Pussy Riota, Nadežda Tolokonjikova, koja je za "Vijesti" kazala da film, do sada prikazan samo na Artdok festivalu u Rusiji, gleda prvi put.

Autori filma su Vasilij Bogatov i Tasja Krugovih. Ovom dokumnetarcu, nastalom 2017, godine, prethodio je film „Pussy protiv Putina“ iz 2013, djelo istog autorskog dvojca.

Tolokonjikova je za „Vijesti“ govorila o svojim trenutnim preokupacijama – muzici koju stvara, borbi za očuvanje životne sredine, ali i traumama stečenim u najstrožem ruskom zatvoru sa kojima se i dalje teško, uz pomoć psihologa, nosi, upoznavanju sa Marinom Abramović kojoj se divi i sa kojom bi voljela da sarađuje..

. „Uskoro ću objaviti singl vezan za policijsku represiju 1937. godine, za vrijeme Staljina“, najavila je Tolokonjikova, navodeći da je riječ o pokušaju da se ukaže na direktnu vezu tadašnje i sadašnje situacije u Rusiji i nastojanju da navede ljude da razmisle o neslobodi u kojoj trenutno žive.

„Pjesma je inspirisana događajem koji su preživjele moje kolege iz Pussy Riot kolektiva, kada im je policajac, koji ih je uhapsio poslije jedne akcije rekao: Šteta što nije 1937. godina. Mnogo je mučenja i represije po zatvorima, uvijek ga je bilo i ono traje, prošle godine su ga borci za prava zatvorenika uspjeli i zabilježiti i procurili su u javnost neki video snimci, koji su poslužili kao dokaz i šansa da se sazna za sve to...Pjesma govori o prirodi 1937. godine, onome što se tad događalo – grupa visokih oficira bezbjednosti tada je pohapšena, a moja pjesma se završava tako što je uhapšen policajac koji je uhapsio mene – drug major“, kazala je Tolokonjikova.

Od 2011. Pussy Riot stvara agitprop umjetnička djela, odupirući se cenzuri, masovnom nadzoru i mučenju u zatvorima i policijskim stanicama. Posljednjih pet godina Pussy Riot radi na pružanju non fake vijesti i analiza građanima Rusije putem online multimedijske platforme Mediazona.

Anarhistički pank kolektiv proslavio se širom svijeta 21. februara 2012. nakon što su tri članice benda, među kojima i Tolokonjikova i Maša Aljohina, u pokušaju protesta protiv predstojećeg izbora Putina za predsjednika Rusije, u Hramu Hrista Spasitelja u Moskvi izvele performans tokom koga su se popele na oltar i izvele pjesmu u kojoj su napale rusku vladu, predsjednika i Rusku pravoslavnu crkvu. One su tražile od Bogorodice da "odnese Putina", a moskovskog patrijarha Kirila, poglavara Ruske pravoslavne crkve, optužile da "vjeruje u Putina umjesto u Boga" i pogrdnim riječima zatražile smrt pripadnika ruske vlade i njeno nasilno rušenje.

Nedugo zatim Aljohina i Tolonjikova su uhapšene i optužene za huliganizam, a nakon njih uhapšena je i Jekaterina Samuševič. Optužnica protiv njih podnešena je 4. juna, a suđenje otpočelo 30. jula. Sve tri optuženice su za vrijeme suđenja ostale u pritvoru. 17. augusta su proglašene krivima i osuđene na po dvije godine zatvora.

Puštene su krajem 2013, godine, nakon amnestije koju je potpisao Vladimir Putin. Tolokonjikova je na slobodu izašla iz zatvorske kolonije u Krasnojarsku, gdje je prebačena nakon štrajka glađu u znak protesta zbog uslova i prijetnje smrću koju joj je navodno uputila zatvorska uprava u ruskoj republici Mordoviji.

Bonus video: