Recimo da je sve pogrešno

Ne zalaže se monografija - zalaže se autor monografije - a cijelu tu sintaksičku konstrukciju: “Monografija se zalaže za ispunjavanje suštine prostora obala rijeka...” želim da zaboravim, što prije
1358 pregleda 0 komentar(a)
Sa promocije novih monografija u izdanju Zadužbine Andrejević, Foto: Zandrejevic.rs
Sa promocije novih monografija u izdanju Zadužbine Andrejević, Foto: Zandrejevic.rs

Ne rekoh vam da je 28. novembra prošle godine bilo veselo u Beogradu, gradu na obalama dveju reka podno Avale.

U Zadužbini Ilije (Milosavljevića) Kolarca (Mala sala), okupili su se zaljubljenici u nauku i umjetnost, kako bi svojim prisustvom uveličali predstavljanje novih monografija u izdanju Zadužbine Andrejević. “Rukovodeći se”, veli, “činjenicom da je najteže javnosti predstaviti prvo verifikovano naučno delo - magistarsku tezu, doktorsku disertaciju, specijalistički rad ili naučnu studiju, profesori dr Dušanka i dr Kosta Andrejević osnovali su Zadužbinu 1994. godine radi pružanja sistematske i trajne podrške i pomoći perspektivnim naučnicima”.

I još veli da Zadužbina Andrejević objavljuje priređene doktorske i magistarske radove u bibliotekama “Dissertatio” i “Academia”, dok Biblioteka “Posebna izdanja”, “pruža mogućnost objavljivanja naučnih dela već afirmisanim naučnicima iz zemlje (Srbije - op.a.) i inostranstva”.

U to ime, Zadužbina Andrejević raspisuje godišnje konkurse (zandrejevic.rs/konkursi/) - i to istog dana kada se organizuje promocija novih monografija i proglašavaju pobjednici prošlogodišnjeg konkursa - što će reći da su 28. novembra prošle godine u Maloj sali Zadužbine Ilije M. Kolarca u Beogradu, pored predstavljanja monografija autora koji su pobijedili na 46. konkursu

Zadužbine Andrejević i na 21. konkursu za master radove - proglašeni pobjednici 47. konkursa Zadužbine Andrejević i 22. za master radove - a ujedno je otvoren i 48. konkurs Zadužbine Andrejević i 23. za master radove. Nadam se da je sve jasno...

Na promociji 28. novembra govorili su, dakle, redom: prof. dr Jelena Božović, članica Redakcijskog odbora Biblioteke “Posebna izdanja”; prof. dr Vladimir Koprivica, član Redakcijskog odbora Biblioteke “Zbornici posebna izdanja”, doc. dr Radomir Mandić, član Redakcijskog odbora Biblioteke “Zelena linija života”, prof. Tatjana Andrejević, glavna i odgovorna urednica biblioteka Zadužbine Andrejević - i naravno, fanfare molim: prof. dr Svetislav Gavrilov Popović, član Redakcijskog odbora Biblioteke “Posebna izdanja”.

Nije Sveto što mu zbore, no je dekan Arhitektonskog fakulteta Univerziteta Crne Gore.

Sveto Gavrov je govorio, saznaje Pobjeda, o monografiji dr Vladimira Bojkovića, predavača sa AF UCG, naslovljenoj “Arhitektura i urbanizam Nikšića nakon drugog svjetskog rata” i o monografiji mr Sanje Vlahović Savić, saradnice u nastavi na AF PG, naslovljenoj “Urbanistički razvoj Podgorice - diskontinuitet veze grada sa rijekama”.

Moram priznati da nisam prelistao pomenute monografije - ali jesam primijetio tekst dr Vladimira Bojkovića u posljednjem broju Pogleda, časopisa Inžinjerske komore Crne Gore, naslovljen “Geneza graditeljskog prostora” - u kojem autor daje vrlo sadržajne prikaze obje monografije - i monografije kolegice Vlahović Savić i svoje monografije.

“Monografija “Urbanistički razvoj Podgorice - diskontinuitet veze grada sa rijekama”, autorke mr Sanje Vlahović Savić”, piše Bojković u Pogledu, “predstavlja pregled evolucije razvoja rječnog priobalja s urbanističkog i arhitektonskog aspekta u kontekstu urbane strukture grada Podgorice. Monografija detaljno razmatra urbanu genezu grada u razdoblju od XX do XXI vijeka... “ itd.

“Monografija predstavlja”, stoji u prikazu pomenute monografije objavljenom na portalu Univerziteta Crne Gore (ucg.ac.me - Arhitektonski fakultet/ 19. novembar 2019./ Objavljena knjiga “Urbanistički razvoj Podgorice - diskontinuitet veze grada sa rijekama”), “pregled evolucije razvoja riječnog priobalja s urbanističkog i arhitektonskog aspekta u kontekstu urbane strukture grada Podgorice. U radu se detaljnije razmatra urbana geneza grada u razdoblju od 20. do 21. vijeka”.

Što će reći da je Bojković (najvjerovatnije) bio recenzent - ili barem jedan od recenzenata - monografije Sanje Vlahović Savić - i zato se nisam (mnogo) iznenadio kada sam rečenicu iz pomenutog prikaza, citiraću: “Monografija se zalaže za ispunjavanje suštine prostora obala rijeka i prepoznavanje modela razvoja grada ili novih urbanističkih poteza u kojima veliki uticaj imaju vodene površine” - pronašao i u Bojkovićevom tekstu u Pogledu - bez navodnika, naravno: “Ova monografija se zalaže za ispunjavanje suštine prostora obala rijeka i prepoznavanju modela razvoja grada ili novih urbanističkih poteza u kojima veliki uticaj imaju vodene površine grada”.

Draga Sanja, dragi Vladimire, djeco draga, ne zalaže se monografija - zalaže se autor monografije - a cijelu tu sintaksičku konstrukciju: “Monografija se zalaže za ispunjavanje suštine prostora obala rijeka...” želim da zaboravim, što prije.

Moramo voditi računa o smislu toga što napišemo, molim vas, pogotovo ako pretendujemo na akademske visine. I oprezno, molim vas, sa riječju ‘prostor’, a pogotovo sa sintagmom “suština prostora”. “Monografija na originalan način obrađuje savremenu problematiku u oblasti arhitekture i urbanizma”, dodao je, prenosi Pobjeda, dekan Sveto Gavrov, sa svoje strane, obraćajući se beogradskoj publici, “i čitaocima otvara mogućnost da sagledaju genezu graditeljskog prostora podgoričkih obala reka i da razumeju kritične aspekte u sadašnjem odnosu grada i reka”.

Ne bih uspio - ni uz najbolju volju - da objasnim što je sve pogrešno u ovoj konstataciji učenoga Svetislava Gavrovoga, dekana AF. Recimo da je sve pogrešno - od činjenice da postoji AF PG i da je baš Sveto dekan.

Zar ne bi, brate Svetislave, bolje bilo da ste umjesto, citiraću: “... prostora podgoričkih obala reka” - jednostavno rekli: obala podgoričkih rijeka (može i reka - ako vam je tako draže). Sintagma - graditeljski prostor - u kontekstu priče o obalama podgoričkih rijeka - upućuje, bojim se brate Svetislave, na kontoverzni DUP “Nova Varoš” - Izmjene i dopune - koji je, ako se ne varam, u fazi izrade.

Hajde, rekoh, da barem prelistam Bojkovićevu knjigu - Vladimir je pametan i dobar momak - ali ustanovih da je nema među knjigama na polici na kojoj ređam knjige domaćih autora na arhitektonsko-urbanističke teme. Da li je moguće da me Bojković nije udostojio primjerka svoje knjige... Nije mi preostajalo ništa drugo nego da provjerim na cobissu (cg.cobiss.net) gdje mogu da prelistam Bojkovićevu knjigu - i ustanovih da je listanje moguće samo u biblioteci AF UCG.

OK, rekoh, staviću Bojkovićevu knjigu na listu želja - i kupiću je kad se nađem u BG, prvom prilikom. Cijena? Prava sitnica - 850 dindži - što je nekih 7 i po eura.

I za kraj - pitanje: zašto Bojkovićeva monografija, brate Svetislave, nije objavljena u Crnoj Gori?

Bonus video: