Remek djelo Hendla izvedeno u nesvakidašnjem ambijentu

Veličanstveni vatromet po završetku programa, pod punim mjesecom, samo je reflektovao ogromno oduševljenje publike prvim imersivnim koncertnim projektom na ovim prostorim
1249 pregleda 0 komentar(a)
Muzičko-teatarski spektakl oduševio publiku, Foto: Siniša Luković
Muzičko-teatarski spektakl oduševio publiku, Foto: Siniša Luković

Fascinantan muzičko-teatarski spektakl "Muzika na vodi" održan na lukobranu u Luštici Bay, kao prvi imersivni koncert u Crnoj Gori, potpuno je oduševio oko 300 gledalaca nesvakidašnjeg koncertno-pozorišnog djela interaktivnog sa publikom.

Veličanstveni vatromet po završetku programa, pod punim mjesecom, samo je reflektovao ogromno oduševljenje publike prvim imersivnim koncertnim projektom na ovim prostorima.

Koncert "Muzika na vodi" sa kojim se naizmjenično odvija pozorišni komad, održan je u sklopu Festivala mediteranskog teatra Purgatorije u Tivtu.

Muzičko teatarski projekat, zasnovan na istoimenom remek-djelu njemačkog kompozitora Georga Fridriha Hendla, izvelo je 22 muzičara, pet glumaca i DJ umjetničkog ansambla ARS-INDUSTRIA.

Autorski tim ovog pilot projekta čine Dmitrij Prokofjev (muzičko rukovodstvo), Zoran Rakočević (režija), Vanja Vukčević (dramski tekst), Tamara Vujošević (koreografija), Milica Piletić, Zoran Rakočević (dramaturgija), a producent je Ljubo Kaličanin.

Kako bi publika što bolje apsorbovala i doživjela muzički sadržaj, autori su se vješto poslužili i drugim vrstama umjetnosti. Kao što se za pozorišne predstave piše adekvatna pozorišna muzika ili se pravi selekcija već postojeće muzičke građe, autori su došli na ideju da stvore obrnuti koncept - da na već postojeće klasično djelo kreiraju dramski tekst, i dodatno se posluže plesom.

Srž teksta čini pitanje slobode umjetnika i odnosa između "mecene" i umjetnika. I ne samo umjetnika, već pitanje slobode svih, i međuzavisnosti ljudi svih profila i zanimanja.

Tako su, paralelno sa orkestrom, na sceni nalazili vrhunski dirigent ali istovremeno i odličan glumac, Dmitrij Prokofjev, u ulozi siromašnog kompozitora Hendla; bahati i bludničenju naklonjen Kralj, njegova ljubavnica i posluga.

Urnebesna scena dolaska Kralja i njegove ljubavnice izvedena je golf vozilom što je izazvalo salvu smijeha u publici, a domišljate scene Kraljevog uživanja na vodi uključivale su dječiji plažni mobilijar što nije dalo priliku da publici, tokom jednoipočasovnog programa, ni na tren popusti pažnja.

Kralj koji prska vodom "bagru", grli publiku, glumci koji izvode na scenu gledaoce da otplešu partituru "Muzike na vodi", djelić su nevjerovatnog ugođaja koji je na vodi u marini Luštica Bay priređen publici.

Organizatori događaja su N.U. Ars-industria i Muzički centar Crne Gore a pokrovitelji Ministarstvo kulture Crne Gore, Centar za kulturu Tivat, Sekretarijat za kulturu Glavnog grada, Ambasada SR Njemačke u Crnoj Gori, Gradsko pozorište Podgorica.

Bonus video: