Romantični muzički vremeplov uz italijanski trio

Trio italijanskih virtuoza “Piceno Classica” održao je koncert “Magična filmska fantazija” u Budvi, u okviru Grad teatra
512 pregleda 0 komentar(a)
Trio Piceno Classica, Foto: Grad teatar
Trio Piceno Classica, Foto: Grad teatar

Za svoje prvo predstavljanje na Gradu teatru, flautista Luka Manji, pijanista Danijele Bjađini, i violončelistkinja Danijela Termaroli, odabrali su svojevrsni romantični muzički vremeplov kroz kultna djela filmske umjetnosti, koja su doživjela svjetsku slavu i zahvaljujući svojim lajt-motiv kompozicijama. Već samim naslovom svog koncerta, „Magična filmska fantazija“, trio italijanskih virtuoza “Piceno Classica” sugerisao je budvanskoj publici jedan uzbudljiv i drugačiji muzički događaj, što je i potvrdio maestralnim izvođenjem svog programa. Tako smo u crkvi Santa Marija imali priliku da uživamo u klasičnim obradama djela slavnog italijanskog kompozitora, oskarovca Enija Morikonea, Nina Rota, Čarlsa Gaunda, Hendla, Pjetra Maskanjija, Hansa Cimera, Ramina Djavadija, Alana Silvestrija, Henrija Manćinija, Astora Pjacole.

Na ovacije publike italijanski muzičari odgovorili su sa dva bisa, a kako su izjavili nakon koncerta, i oni su vrlo zadovoljni gostovanjem na Gradu teatru. Manji, koji je jedan od vodećih italijanskih i evropskih flautista, kazao je da su dugo radili na pripremi i aranžiranju repertoara.

“Rukovodili smo se jednim jednostavnim principom, a to je da je u Italiji jako popularna filmska muzika, koja se u klasičnim aranžmanima vrlo često izvodi i u pozorištima, i to nas je potaklo da takav program napravimo i za gostovanje u Crnoj Gori”, rekao je Manji, ističući da mu se jako dopao i budvanski Stari grad.

“Nismo imali previše vremena, ali kada smo sa Cetinja dolazili u Budvu, oduševio nas je pejzaž, fenomenalni su ti kontrasti planine i mora, djeluju kao neka prelijepa slikarska platna”, izjavio je flautista.

Zadovoljstvo nastupom istakla je i Termaroli, koja je izjavila da su u ovom sastavu nastupali po mnogim evropskim zemljama.

“Repertoar nam je raznovrstan, ali najviše izvodimo baroknu muziku, sa tim repertoarom smo poznati. Ipak, drugačije emocije primamo od publike kada nastupamo sa ovakvim koncertnim programom kakav smo izveli ovdje, prije svega zbog toga jer ga više prepoznaje, i ima neka direktna iskustva sa tom muzikom, pošto je riječ o svjetskim filmskim djelima i hitovima koje je gledala. Naravno, brojna je publika koja još uvijek najviše voli Mocarta ili Betovena, klasičnu muziku s kojom smo nastupali i po Španiji, Njemačkoj, Francuskoj”, rekla je Termaroli.

Italija brine o svojoj kulturi

Na pitanje “Vijesti” kakva je danas pozicija kulture u Italiji, s obzirom na brojne političke i ekonomske probleme s kojima se posljednjih godina susreće njena zemlja, što svjedoči i ostavka premijera Đuzepea Kontea koja se dogodila u danu njihovog koncerta u Budvi, Termaroli kaže:

“Vrlo su burni politički događaji kod nas gotovo svakodnevno, ali ono što je konstanta, bez obzira ko je na vlasti jeste to što Italija vrlo brine o svojoj kulturi i ulaže u nju. Ako govorim o umjetnosti kojom se bavim, klasična muzika se i dalje njeguje, kultiviše se publika da bi ona i danas bila popularna bez obzira na sve savremene trendove, i ima mnogo mjesta na kojima se izvodi. Uvijek se, naravno, nadamo većem ulaganju, ali je činjenica da naša država ima veliku pažnju prema kulturi i svim umjetnostima”, istakla je ona.

Bonus video: