Salvator Mundi na jahti saudijskog prijestolonasljednika

Trgovac umjetničkim djelima Keni Skačer vjeruje da je locirao sliku koja je za vrtoglavu sumu kupljena prije godinu i po na Kristijevoj aukciji u Njujorku
1374 pregleda 1 komentar(a)
Djelo tokom noći, avionom prebačeno na jahtu?, Foto: Fine Art
Djelo tokom noći, avionom prebačeno na jahtu?, Foto: Fine Art

Slika Leonarda da Vinčija “Salvator Mundi”, koja je na aukciji prodata po rekordnoj cijeni od 450 miliona dolara, vjerovatno se nalazi na jahti saudijskog prijestolonasljednika Mohameda bin Salmana, piše AP.

Trgovac umjetničkim djelima Keni Skačer vjeruje da je locirao sliku koja je za vrtoglavu sumu kupljena prije godinu i po na Kristijevoj aukciji u Njujorku.

Slika iz oko 1500. je prodata zvanično nepoznatom kupcu, ali su američki mediji pisali da ju je kupio saudijski prijestolonasljednik preko prijatelja i rođaka, princa Badera bin Abdulaha bin Muhameda bin Farhana al-Sauda.

Novi muzej Luvr u Abu Dabiju saopštio je tada da planira da izloži sliku, ne navodeći da li je poklonjena, pozajmljena ili iznajmljena.

Ipak, od tada slika 65x45 cm na kojoj je prikazan Isus Hrist nije nigdje izložena što je dovelo u sumnju čak i njenu autentičnost.

Saudijski prijestolonasljednik nikad nije ni potvrdio ni demantovao da je kupio sliku.

Skačer, kolekcionar i trgovac iz Londona, na sajtu artnet.com je naveo da je djelo tokom noći, avionom Mohameda bin Salmana prebačeno na njegovu jahtu.

On je izrazio zabrinutost da bi restauriranu sliku pronađenu u djelovima mogla da ošteti slana voda.

Skačer vjeruje i da će slika ostati na moru dok Saudijska Arabija ne ispuni plan i pretvori oblast Al-Ula u mjesto kulture koje će privlačiti strane turiste.

Bonus video: