Samo me bjelina platna pokreće

Postavka neobičnih portreta “smirenijeg” kolorita umjetnice Maše Jovović, izloženi su u Podgorici, u Prostoru za umjetnost u upravnoj zgradi Societe Generale banke Montenegro
1142 pregleda 0 komentar(a)
Maša Jovović, Foto: Privatna arhiva
Maša Jovović, Foto: Privatna arhiva

Portreti na koje publika nije navikla, rađeni “smirenijim” bojama koje podsjećaju na smiraj, ali i buđenje prirode i proljeća, podstaći će promišljanje o čovjeku iza sopstvenog mu lica i potragu za dubinom. Neobični i drugačiji portreti koje je radila crnogorska umjetnica Maša Jovović čine postavku izložbe koja je u ponedjeljak otvorena u Podgorici, u Prostoru za umjetnost u upravnoj zgradi Societe Generale banke Montenegro.

Iako je u pitanju izložba “portreta”, Jovović je “Vijestima” kazala da portret u onom unaprijed pretpostavljenom, klasičnom, odnosno “pravom” smislu i ne okupira njenu pažnju.

“Ne bih ih mogla nazvati ‘portretima’ jer mi je bitnija njihova personalnost koju deformacijom i karikaturalnošću pokušavam dokučiti. Mene portret u pravom smislu ne interesuje”, objasnila je ona.

Jovović je za “Vijesti” kazala i da je na radovima predstavila onu tematiku koja je predmet njenog interesovanja i otkrila da su to “šunjalice”.

“Tematika koja me interesuje i kojom se bavim je uvijek ista: ljudi, ili kako ih ja nazivam ‘šunjalice’ u pokretu, u susretu, zaokupljeni nekim poslom, igrom, sami sobom i/ili drugima...”, priča umjetnica.

Tako je ona ovom postavkom obuhvatila 14 “šunjalica” inspirisanih svakodnevicom današnjeg čovjeka, čovjeka u raznim situacijama i kretanjima. Svako od predstavljenih djela nastalo je u posljednjih godinu dana umjetnicinog rada i spoznavanja. Kao i sami portreti, Jovović je tako i boju i stil stavila u svoju paletu oneobičenog, gradeći tako sopstvenu umjetnost.

“Svoj umjetnički identitet gradim upotrebom različitih materijala: kolaž, gvaš, ulje, glina. Ipak, u ovoj postavci prisutna su samo ulja na platnu iz ciklusa 2018/2019”, rekla je Jovović.

Služeći se “mirnijim” bojama, ona na platno prenosi motive koji je inspirišu, a “Vijestima” otkriva i šta je njena najveća inspiracija. “Najveća inspiracija za mene je netaknuta bjelina platna. Ili gomila gline, novinskog papira... Mislim da me to najviše privlači i tjera na akciju. To me podstiče. Muzika, knjiga, slika, priča, susret, prizor, priroda i društvo utiču na mene i bitni su mi, ali samo me bjelina platna pokreće”, priča ona.

Iako umjetnicu bjelina netaknutog platna pokreće “na akciju”, tako su i boje kojima se služi i kojima daje snažniji smisao tom platnu, za nju posebno vrijedne.

“Boja je za mene, kao slikarku, veoma važna ali ne i njena simbolika i značenje. Za mene je bavljenje bojom bavljenje svjetlošću. Upravo je to i uticalo na taj ‘smireniji’ kolorit u ovim zadnjim radovima”, ističe Jovović.

Na pitanje “Vijesti” koji su njeni planovi za dalje projekte, izložbe i predstavljanja, umjetnica ističe da joj je glavni i cilj i plan da radi, a objašnjava i zbog čega je tako.

“Planova imam mnogo, ali najvažniji plan mi je da radim. To mi je i plan i cilj, jer se u realizaciji dese i neki neočekivani obrti i momenti svakodnevnice, oni ometajući najčešće... Kada rad ostvarim u punom smislu, predstavljanje će biti sastavni dio i logičan sljed onoga što slijedi”, kaže Jovović.

Maša Jovović rođena je u Podgorici 1979. godine. Akademiju likovnih umjetnosti, odsjek slikarstvo, završila je u Trebinju, u klasi doc. Marka Musovića gdje je diplomirala 2004. godine. Magistarske studije, smjer “Istorija kulture i istorijska antropologija”, završila je na Istorijskom institutu u Podgorici. Član je Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore od 2007.godine.

Od 2008 god. član sam ULUCG-a. Izlagala je na više kolektivnihizložbi, a sada se samostalno predstavlja peti put.

Banka će nastaviti da promoviše umjetnike

Radovi Maše Jovović mogu se pogledati u galerijskom prostoru banke u Podgorici, svakog radnog dana od osam do 16 časova. “Projekat Prostor za umjetnost započet je kao akcija Građanske solidarnosti na globalnom nivou Societe Generale Grupe sa ciljem da podrži rad mladih umjetnika. Banka će i dalje nastojati da podržava promociju umjetnika kroz svoje kanale komunikacije i na korporativnim profilima društvenih mreža Fejsbuk i Tviter”, ističu iz banke.

Bonus video: