“Ski tour” festival od 28. februara do 7. marta

Tokom manifestacije zainteresovani će moći da skijaju sa šest planinskih vrhova preko 2.000 metara
785 pregleda 0 komentar(a)
Planinari, Foto: Privatna arhiva
Planinari, Foto: Privatna arhiva

Prvi “Ski tour” festival u Crnoj Gori, ali i u regionu, biće održan od 28. februara do 7. marta u organizaciji Udruženja ljubitelja prirode Crne Gore. Tokom deset dana festivala, ljubitelji turnog skijanja obići će četiri planine - Durmitor, Hajlu, Bogićevicu i Prokletije, i imaće priliku da skijaju sa šest planinskih vrhova preko 2.000 metara, ali i da prođu obuke prve pomoći i spasavanja u slučaju lavina.

“Uvijek se zimi mogu naći mjesta koja su daleko od skijaških staza i gdje ima snijega. Festival koji je međunarodnog karaktera, zamišljen je kao promocija crnogorskih planina, kako stranim turistima, tako našim skijašima, da ih pokrene da vide šta je to turno skijanje”, kazao je Ivan Kalezić iz pomenutog Udruženja.

Raduje ih najava učesnika sa skoro svih meridijana, ali i vremenska prognoza da će narednih dana biti sniježnih padavina. Kako je kazao, uvijek se na planinama, van skijaških staza, može naći snijega dovoljno za turno skijanje i adrenalin.

Turno, odnosno skijanje van uređenih staza i velikih skijališta, kako bi se uživalo u netaknutom i svježem snijegu, je zadnju deceniju sve popularnije među ljubiteljima zimskih sportova.

“Bogićevica je idealan teren za turn skijanje i nadam se da će u narednim godinama doživjeti veliku popularnost. Učesnici Festivala, posebno oni koji dolaze iz inostranstva, osim što će uživati u turno skijanju i ljepotama naših planina, imaće priliku i da upoznaju našu kulturu, tradiciju, kao i da uživaju u kulinarskim specijalitetima lokalnog stanovništva”, kazao je Kalezić i dodao da će završnog dana biti organizovana izložba fotografija nastalih tokom Festivala. Udruženje već godinama veoma uspješno realizuje Kajak fest na Tari, a Ski Tour festival podržali su Opština Nikšić, brojni sponzori, kao i Stalna radna grupa za regionalni ruralni razvoj (SWG) u jugoistočnoj Evropi u partnerstvu sa Njemačkom organizacijom za međunarodnu saradnju (GIZ).

Jedan od prvih turno skijaša bio je Džon Tompson, koji je u planinama Sijera Nevade u Kaliforniji 1855. godine skijama isporučivao poštu na udaljene rudarske kopove koji su se nalazili u planini, dok se u Evropi ova disciplina prvi put javlja 1894. kada je Njemac Vilhelm von Arlt izveo prvi uspon na 3.103. metara visok Sonblik u Austriji i odskijao sa vrha.

Bonus video: