Skulpture Jovete Ljumovića u Pljevljima

Izložbu u Domu kulture je otvorio direktor pljevaljske Galerije “Vitomir Srbljanović” Belis Pojatić
621 pregleda 0 komentar(a)
Pojatić i Ljumović, Foto: Goran Malidžan
Pojatić i Ljumović, Foto: Goran Malidžan

U Domu kulture u Pljevljima otvorena je izložba skulptura Jovete Ljumovića, poznatog crnogorskog vajara, koji više od dvije decenije stvara u kamenu.

Izložbu je otvorio direktor pljevaljske Galerije “Vitomir Srbljanović” Belis Pojatić, koja je i bila organizator izložbe.

“Prvi put u novom prostoru Doma kulture otvaramo izložbu skulpture i to ne običnih i uobičajenih kakve smo imali prilike da vidimo, već izložbu skulptura u kamenu koje je isklesao naš večerašnji gost Joveta Ljumović”, kazao je Pojatić.

On je pročitao i dio kritike Nataše Nikčević, poznate istoričarke umjetnosti.

“Njegov tematski krug čine skulpture životinja mačke, zeca, medvjeda, psa, a najčešće su to figure ptica. Većina njegovih djela ima i postament kao nerazdvojivi dio skulpture. Kompaktnog su volumena, iz kojeg kao da se skriva unutrašnja snaga. Kamen, bilo koje vrste da je birao, perfektno je obrađen. Najeksplicitniji primjer je skulptura jajeta koja krije u simboličkom kontekstu početak svijeta. Cjelokupno stvaralaštvo Jovete Ljumovića posvećeno je likovnoj interpretaciji životinjskog svijeta”, citirao je Pojatić dio kritike o Ljumovićevim radovima.

Joveta Ljumović je rođen 1967. godine u Starčevu, u Vojvodini.

Srednju školu, odsjek Industrijski dizajn, završio je u Podgorici 1986. godine, a studirao je Likovno vaspitanje na Filozofskom fakultetu u Nikšiću.

Završio Fakultet likovnih umjetnosti, odsjek Vajarstvo, u klasi profesora Pavla Pejovića, 1994. godine.

Član je Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore od 1994. godine, a izlagao je na oko sedamdeset kolektivnih izložbi i više samostalnih izložbi.

Iza sebe ima i Spomen obilježje - portret u mermeru, prof. dr Zaharinu Grigoriju Antonoviču, u zgradi Vodovoda u Danilovgradu, a dobitnik je i nagrade za skulpturu ULUCG–a „Lubarda, Stijović, Milunović“, za 2011. godinu.

Radi u JU Umjetnička kolonija u Danilovgradu.

Bonus video: