Slikar pun životnih sokova

Predstavljen 50-godišnji opus ovog budvanskog umjetnika
484 pregleda 0 komentar(a)
Sa promocije monografije, Foto: Privatna arhiva
Sa promocije monografije, Foto: Privatna arhiva

Monografija umjetnika Sava Pavlovića, kojom je predstavljen 50-godišnji opus ovog budvanskog umjetnika, promovisana je u starogradskoj Modernoj galeriji „Jovo Ivanović“.

Na promociji su govorili mr Lucija Đurašković, mr Marin Ivanović, Ljiljana Zeković, Petrica Duletić, mr Ana Matić kao i umjetnik Savo Pavlović. Na početku se u ime Opštine Budva obratio predsjednik Skupštine gospodin Krsto Radović, a moderatorka večeri je bila mr Milica Stanić Radonjić.

U ime JU Muzeji i galerije Budve, izdavača monografije, glavna i odgovorna urednica monografije i direktorica Ustanove mr Lucija Đurašković je istakla da je ta javna ustanova velikom retrospektivnom izložbom, u svim svojim galerijskim prostorima na najljepši način obilježila ovaj zlatni jubilej svog sugrađanina, kome pripada jedno od najznačajnijih mjesta u istoriji likovnog stvaralaštva Budve i Crne Gore.

“Krunu ovog projekta čini monografija, koja nam, i slikom i riječju vrsnih autora, na jednom mjestu, sadržajno reprezentuje plodotvoran životno-umjetnički put stvaraoca čiji mediteranski duh izbija sa gotovo svake njene stranice“, kazala je Đurašković.

Uz podsjećanje da mu je Savo predavao u školi, te da su prijatelji i komšije, predsjednik SO Budva Krsto Radović je kazao da je “pun radosti i srećan što će svi kroz ovu monografiju moći osjetiti i vidjeti svu ljepotu naših Reževića“.

Ljiljana Zeković, istoričarka umjetnosti i recezentkinja monografije, istakla je značaj Savovog stvaralaštvo kroz tehniku akvarela.

„Zapravo, riječ je o slikaru koji je pun životnih sokova hranjenih sopstvenom tjelesnošću koje pored ulja i gvaša umjetnik realizuje akvarelom, po kojem je prepoznat kao jedan od najdosljednijih crnogorskih akvarelista. Zapravo akva - voda predstavlja njegov inspirativni prostor ali i primarno tehnološko sredstvo izraza. Ova za izvođenje najfinija i najzahtjevnija likovna tehnika predstavlja izazov umjetniku u neposrednom diktiranju vlastitih osjećanja i perceptivnih utisaka koji dobijaju vizuelnu projekciju u suptilnim slikama poetske i lirske konotacije“, navela je ona.

Pavlović odolio iskušenjima novog vremena

Petrica Duletić, istoričarka umjetnosti, osvrnula se na Pavlovićevo dosadašnje stvaralaštvo i umjetnikov razvoj sa dolaskom novih vremena.

„Cjelokupno dosadašnje Pavlovićevo stvaralaštvo se kreće i razvija preko tematski zaokruženih faza ili ciklusa. Oni se, kako sa aspekta značenjskog, tako i sa formalno-likovnog, prepliću, otvaraju jedni prema drugima, crpe jedni iz drugih različita iskustva, sjedinjuju, ali i nanovo razilaze i odlaze svojim jedinstvenim putevima. Treba reći da je Pavlović odolio iskušenjima koje je donosilo novo vrijeme. Nije se upuštao u neizvjestan, njegovoj prirodi neprihvatljiv slijed stilskih pojava koje su nailazile i brzo nestajale. Ostao je vjeran rano, već na početku usvojenim ubjeđenjima, privržen vlastitom stvaralačkom iskustvu koje se iskazalo u punoj mjeri. Takvo se opredjeljenje pokazalo pouzdanim tumačem osobene poetike koja je obogatila kulturu sredine kojoj pripada, a vrijednosnim domašajem se utemeljila u nezaobilazne tokove crnogorske savremene likovne umjetnosti“, istakla je ona.

Bonus video: