Spoj vještih ruku i žica sa nestvarnim glasovima

Na osnovu odluke o dodjeli povoljnih kredita, za pomoć zaposlenima u pravosuđu podijeljeno preko pola miliona eura i 600 kvadrata stambenog prostora Među korisnicima povoljnosti su i čelnici ključnih institucija u oblasti vladavine prava
678 pregleda 0 komentar(a)
Savjetovao mlade da se zaljube u svoj instrument: Kasares na GASF, Foto: Ljubica Lazić
Savjetovao mlade da se zaljube u svoj instrument: Kasares na GASF, Foto: Ljubica Lazić

Koncertom španskog gitariste Danijela Kasaresa, u četvrtak veče na Trgu Mića Pavlovića počeo je 14. “Guitar art summer fest” (GASF).

„Vješte ruke i žice spojiće se sa nestvarnim glasovima, da bi nas prošetale poljem emocija koje može da probudi samo vrhunski izvedena muzika. Među hercegnovskim zidinama nastaće čarobne spone umjetnika i publike, univerzalni jezik povezaće sve nas. Ljepotu i sklad doživjećemo kroz zvuke flamenka, fada, bluza, džeza, fanka, balkanskih melodija i, naravno, klasične gitare. Pored sjajnog programa i liste gostiju, “Guitar art summer fest” ima jedan kvalitet koji volim da istaknem – njeguje svoju publiku i podstiče mlade talente”, kazala je otvarajući GASF sekretarka za kulturu i obrazovanje u Opštini Herceg Novi, Ana Zambelić Pištalo.

Nakon brojnih nastupa u svijetu, od Španije, Amerike, Japana do Kine, Brazila, Maroka i evropskih gradova, Kasares kaže da se jednako priprema za koncert u, recimo Njujorku, i u Novom i da je najvažnija emocija koju probudi kod publike.

“Herceg Novi je sličan gradu gdje sam rođen, u Španiji, ima taj trag drevnosti, uske ulice, plaža je tu, a to je sve što meni treba za odličan osjećaj i nastup”, kazao je Kasares koji je i kompozitor. Ističe da je bilo lako u nastup u Herceg Novom ubaciti i neke svoje kompozicije, jer je ambijent vrlo inspirativan.

Kasares je i kompozitor, a komponovanje je prema njegovim riječima intiman, emotivan, čist proces.

“Svaki muzičar tako najbolje otkriva sebe, ono što krije u sebi, ali i što može da ponudi i iznese pred publiku. Odvajam komponovanje od izlaska na scenu. To iziskuje određenu odgovornost, jer da bi tehnički sve izgledalo kako treba postoji određena doza pritiska koju i dalje volim. Herceg Novi će sigurno biti inspiracija jer gdje god da odem trudim se da neki ritam ubacim u svoje numere”, objašnjava Kasares.

Mladim muzičarima savjetuje “da se zaljube u instrument koji sviraju. Za mene, muzika i gitara liječe sve rane koje čovjek može da ima. Potrebno je puno sati rada, ali gitara to sve nadomješta jer to što pruža sviranje i muzika ničim ne može da se zamijeni. Savjet je i da sviraju srcem i dušom”.

Svečanom otvaranju prethodilo je u galeriji “Sue Ryder” na Belavisti i vizuelno putovanje kroz retrsopektivnu izložbu plakata i fotografija GASF-a.

“Guitar art summer fest” trajaće do 20. avgusta. Festival podržavaju Opština Herceg Novi, Turistička organizacija Herceg Novi, a realizuje se u saradnji sa “Herceg festom”.

Bonus video: