Stiže preko tridest autora iz brojnih zemalja

Ove godine će, iz finansijskih razloga, umjesto dva, trajati samo jedan dan
592 pregleda 0 komentar(a)
Gosti iz Novog Sada: Master ‘N’ Margarita, Foto: Privatna arhiva
Gosti iz Novog Sada: Master ‘N’ Margarita, Foto: Privatna arhiva

Nikšić je postao prepoznatljiv kao grad festivala. Međutim, postoji festival koji se izdvaja od ostalih iz prostog razloga što je prava porodična svetkovina i što, kada je on u pitanju, ona floskula od sedam do 77 zaista „pije vodu“. Riječ je o Festivalu uličnih svirača (FUS) „Dobri duh Nikšića“, internacionalnoj manifestaciji koja svake godine okupi umjetnike iz čitavog svijeta. Organizator je Javna ustanova „Zahumlje“ a ove godine se održava četvrti put zaredom. Muzičari, spektakl majstori, zabavljači prethodne tri godine potrudili su se da Nikšić bude pozornica na otvorenom. Nažalost, iz finansijskih razloga, FUS će ove godine umjesto dva dana trajati samo dan. „Zašto se koplja slomiše baš na ovom festival“, pitali su mnogi. Eh, zašto.

Organizatori obećavaju da će ova subota, 31.avgusta, biti toliko dinamična i ispunjena događajima da će mnogima izgledati da dan traje „duže“. A i petak će poslužiti kao uvertira za ono što slijedi.

Na gradskom Trgu u petak veče novosadska umjetnička grupa „Alice in Wonder band“, koju čine Ana Vrbaški i Marko Dinjaški, izvešće komični mjuzikl „Kiss“, predstavu koja je na redovnom repertoaru Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu i koju je do sada vidjelo preko 15 hiljada gledalaca u zemlji i inostranstvu. Duo je nastao 1998. godine. Oni su jedini u ovom dijelu Evrope koji kao umjetnički izraz koriste tehniku tjelesne perkusije koja koristi tijelo kao ritmičko-udarački insrument, a umjetnički izraz upotpunjuju muzikom, pjesmom, plesom i akrobatikom. Za mjuzikl „Kiss“ Peter Kes iz minhenskog Süddeutsche Zeitunga je kazao da predstavlja “praznik zvuka i ritma” a to što pomenuti duo nudi je “čista energija, ritam u svom praobliku”, dok je pozorišni kritičar Igor Burić istakao da Vrbaški i Dinjaški u mjuziklu nude “jedinstveno spajanje, pretapanje pokreta u zvuk, stvaranje ‘perkusionističkog glasa’, tjela koje igra, daje ritam i u isto vrijeme pjeva.“ Duo Vrbaški–Dinjaški, koji su već 22 godine partneri kako na sceni tako i u životu, u subotu će imati koncert “RiKaTaKa” na kojem će izvesti tradicionalnu muziku iz Srbije i ostalih zemalja Balkana “upakovanu u novo ruho” – spoj tjelesnih perkusija i pjevanja.

Pored njih, “boje” Novog Sada “braniće” i muzičko-cirkuska atrakcija “Master’N’Margarita” koja, kada je FUS u pitanju, više ne predstavlja goste pošto će njihov ovogodišnji nastup biti treći po redu u gradu pod Trebjesom. Ovoga puta biće potpomognuti članovima grupe “Inex cirkus teatar”, a Nikšićani će imati priliku da uživaju u žongliranju, hodanju na štulama, “živim statuama” i vatrenom spektaklu.

Tročlani bend “Tapi Project” donijeće melose Indije kroz miks funk i folk muzike propraćen savremenim hipnotičkim tribal zvukom, dok će Federiko Berti iz Italije premijerno izvesti italijansku partizansku pjesmu posvećenu narodnom heroju Ljubu Čupiću i Nikšiću za koju je on napisao muziku.

U saradnji sa Institutom “Yunus Emre” na Festivalu će nasupiti Vejsel Čelikdemir, čija je specijalnost tehnika slikanja pijeskom, i Nihet Telioglu, koji izrađuje predmete i skulpture od stakla.

Pored pomenutih izvođača na FUS-u će nastupiti iz skoro 20 zemalja još tridesetak autora, kako onih kojima je ulično sviranje stil života, ali i profesija, tako i onih koji su uspjeli da afirmišu svoju umjetnost. Od prošle godine Festival uličnih svirača sarađuje sa ambasadom Austrije koja u sklopu festivala predstavlja umjetnike iz svoje zemlje, pa će tako 2. septembra, u Nikšićkom pozorištu, ugostiti džez duet.

Program će biti izveden na četiri lokacije – na gradskom Trgu, u parku, na platou ispred Robne kuće i u Njegoševoj ulici i trajaće od 17.30 časova do ponoći u subotu, dok će u petak veče od 17.30 do 21 čas biti takozvana promocija festivala gdje će pored mjuzikla “Kiss” nastupiti i klovnovi, kao i drugi umjetnici.

“Uspjeli smo da ove pločnike popločamo nekim dobrim, urbanim stvarima koji će donijeti neku novu kulturu, ne samo u Nikšiću već i šire”, kazao je prošle godine umjetnički direktor festivala, Ivan Radojičić, a isto se očekuje i ove.

Bonus video: