Suptilan modni ukus sa crnogorskog dvora

Događaju su prisustvovali predsjednik Vlade Sjeverne Makedonije Zoran Zaev, predsjednik Sobranja Talat Džaferi i ministar unutrašnjih poslova Oliver Spasovski, kao i brojni posjetioci i gosti
436 pregleda 0 komentar(a)
Prisustvovali i zvaničnici, Foto: Narodni muzej Crne Gore
Prisustvovali i zvaničnici, Foto: Narodni muzej Crne Gore

Dio bogate i značajne zbirke odjeće članova dinastije Petrović - Njegoš iz fonda Muzeja kralja Nikole Narodnog muzeja Crne Gore, prvi put je prikazan van države, i to na izložbi „Evropska moda na crnogorskom dvoru - refleksije“, koja je otvorena protekle sedmice u Muzeju makedonske borbe za nezavisnost u Skoplju. Projekat, čije su autorke direktorica Narodnog muzeja dr Anastazija Miranović, i Tatjana Jović i Isidora Kovačević iz NMCG, biće otvoren do prvog jula.

“Postavka ‘Evropska moda na crnogorskom dvoru - refleksije’ oslikava modne trendove u kontekstu kulturnih prilika i društvenih promjena u Crnoj Gori na prelazu iz 19. u 20. vijek. Najveći dio kolekcije čine primjerci odjeće crnogorskih knjeginja Ksenije i Vjere i snaha, knjaginja Milice - Jute i Natalije - Lili, koje su slijedile evropsku modu. Svečane haljine iz muzejske kolekcije odraz su njihovog suptilnog ukusa, visokog društvenog statusa i standarda, kao i svjedočanstvo modernog stila odijevanja u evropskim metropolama na početku 20. vijeka. Dio izložbe posvećen je savremenim refleksijama na datu temu”, navodi se u saopštenju iz muzeja i dodaje da su prikazane svečane haljine odraz “suptilnog ukusa, visokog društvenog statusa i standarda, kao i svjedočanstvo modernog stila odijevanja u evropskim metropolama na početku 20. vijeka”.

Iz NMCG da su interesantni primjerci odjeće za ‘kostimirane’ balove, kao i kompleti dnevne i putničke garderobe.

“Posebno mjesto u njihovom garderoberu zauzimale su razne vrste luksuznih ogrtača od satena prekrivenog tilom, velura postavljenog krznom, svile ili flanela, koji su kupovani u velikim modnim salonima G. & E. Spitzer, Schostall Beč i Gustav Beer, Pariz, Nica Monte - Carlo... Inovacije u primjeni tradicionalnog kostima započete su u doba Petra II Petrovića Njegoša, koji je kombinaciju tradicionalnog i modernog ispoljio u sjajnom vladarskom nacionalnom kostimu. Uz kostim muške narodne nošnje kombinovao je crnu kravatu i bijele rukavice, a nerijetko je pored tradicionalne crnogorske kape nosio i onovremenu luksuznu samur kapu”, istakli su iz NMCG u opisu ove postavke.

Direktorica Miranović prisutne je upoznala sa činjenicom da su eksponati iz dvorske riznice, zahvaljujući ovoj izložbi, prvi put izloženi van granica Crne Gore, a da joj je posebno drago što je u pitanju zemlja “sa kojom dijelimo zajednički kulturološki balkanski prostor”.

“Čast nam je i što izložbu ‘Evropska moda na crnogorskom dvoru - refleksije’ predstavljamo baš u Sjevernoj Makedoniji, prijateljskoj zemlji sa kojom dijelimo zajednički kulturološki balkanski prostor. Vjerujem da je ovo samo početak uspješne saradnje između naša dva muzeja i da nas u narednom periodu očekuju uzbudljivi, kvalitetni projekti razmjene i saradnje”, rekla je Miranović, a sa njom se usaglasila i direktorica Muzeja makedonske borbe za nezavisnost Danijela Nikolova.

Na otvaranju izložbe govorili su i ministri kulture ove dvije zemlje - Aleksandar Bogdanović i Asaf Ademi.

“Drago mi je što u Skoplju predstavljamo postavku koja je po mnogo čemu jedinstvena, čiji je koncept fokusiran na one sadržaje naše prošlosti kojima je poklanjana manja pažnja u istoriografskim i umjetničkim osvrtima na crnogorsko nasljeđe”, naglasio je Bogdanović i dodao da je ova izložba “novi korak ka kulturnom povezivanju dvije države”.

On je poručio da “vjeruje da će Crna Gora uskoro biti domaćin sličnog događaja kojim će crnogorskoj publici biti predstavljeni fragmenti prošlosti Sjeverne Makedonije”.

Događaju su prisustvovali predsjednik Vlade Sjeverne Makedonije Zoran Zaev, predsjednik Sobranja Talat Džaferi i ministar unutrašnjih poslova Oliver Spasovski, kao i brojni posjetioci i gosti.

Galerija

Bonus video: