Svjedoci početka nove umjetničke karijere

Izložba radova učenice trećeg razreda barske Gimnazije “Niko Rolović” Ivane Mašanović otvorena je u KIC-u “Budo Tomović” do 7. aprila
548 pregleda 1 komentar(a)
Sa otvaranja izložbe Ivane Mašanović, Foto: Privatna arhiva
Sa otvaranja izložbe Ivane Mašanović, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 03.04.2019. 09:49h

Publika u Kulturno-informativnom centru “Budo Tomović” koja je u ponedjeljak prisustvovala otvaranju izložbe radova učenice trećeg razreda Gimnazije “Niko Rolović” Ivane Mašanović, svjedočila je početku jedne predivne i uspješne karijere, istakla je umjetnica Tamara Radusinović koja je otvorila izložbu u holu KIC-a.

Postavkom od 20 radova dominiraju crna i bijela boja, sa svom simbolikom i poetikom koju od početka života obje nose. Pretapajući se iz jedne u drugu, figure na radovima mlade umjetnice kao i da pretapaju posebne emocije, o kojima svaki rad za sebe ćuti ili govori. “Definisati znači ograničiti. Dalek je prag ljudskih potreba, ali najbitnija je, meni barem, potreba za izražavanjem sebe kao slobodnog bića. Omogućila sam to sebi ekspresijom kroz ove boje još od najranijih dana. Može se reći da ograničiti sebe sa dvije boje nije baš pouzdana definicija slobode, ali ako par krila koje nam je dato služi svrsi i čini nas srećnim onda to jeste sve što je potrebno”, kazala je Mašanović u ranijem intervjuu za “Vijesti”. Tamara Radusinović je iskoristila priliku i da se zahvali mladoj umjetnici kojoj predviđa lijepu umjetničku karijeru.

“Želim da se zahvalim Ivani zato što je ukazala baš meni povjerenje da otvorim njenu prvu samostalnu izložbu, s obzirom da je to nešto posebno. Sigurna sam da sam svjedok početka jedne prelijepe i predivne, uspješne, umjetničke karijere”, kazala je Radusinović. Ona je dodala i da je Ivana sa svima prisutnima podijelila svoju jaku emociju i veliko umjetničko bogatstvo koje će crnogorska publika tek upoznati.

“Slušajući njene intervjue u medijima ovih dana, primijetila bih da je Ivana pronašla svoju slobodu kroz umjetnost kojom se bavi, a to je suština svake kreativne osobe, odnosno, svaki kreativac svoju slobodu pronalazi kroz umjetnost kojom se bavi. To je ona sloboda koju nam niko ne može oduzeti, koja puni vašu dušu i srce radošću i koja štiti od svake životne oluje. Riječi su uvijek tu da kažu ponešto, i da opišu, ali sam sigurna da će ovi radovi mnogo više kazati o Ivani od svih drugih riječi”, kazala je Radusinović nakon koje se i Mašanović obratila prisutnima.

“Kao što možete vidjeti, nijesam pripremila riječi ovoga što ću reći i trenutno me prevladavaju emocije, što je možda i normalno.

Indirektno svaka moja emocija koju osjećam postoji i na svakom od ovih radova koje predstavljam”, počela je Mašanović i nastavila:

“Želim da se zahvalim Tamari na predivnim riječima, želim da se zahvalim timu ljudi koji je omogućio da se ova izložba dogodi, želim da se zahvalim KIC-u, cijeloj mojoj porodici i svakom poznatom ili nepoznatom licu koje je večeras ovdje i koje, nadam se, svjedoči početku nečeg dobroga”, rekla je ona i poslije toga je izložba otvorena.

Kao što je Radusinović i kazala, publika je mladu umjetnicu upoznala posmatrajući njene radove. Izložba je otvorena do 7. aprila.

Bonus video: