Tamara Rađenović pred nastup u Njujorku: Daću sve od sebe da ispunim očekivanja publike

Publika će imati priliku da čuje arije iz opera “Romeo i Julija”, “Kapuleti i Montagi”, “Figarova ženidba”, “Boemi”, “Ljubavni napitak”
1914 pregleda 0 komentar(a)
Sa prošlogodišnjeg nastupa u Karnegi holu, Foto: Jennifer Taylor
Sa prošlogodišnjeg nastupa u Karnegi holu, Foto: Jennifer Taylor

Crnogorska operska pjevačica Tamara Rađenović nakon godinu vraća se u njujorski Karnegi Hol. Ona će održati koncert 9. novembra, a pratiće je pijanista Đorđe Nešić koji gradi uspješno karijeru već dugi niz godina u Americi.

Tamara je prošle godine prvi put održala koncert u Karnegi Holu i ostavila veliki utisak na publiku, pa ne čudi što je opet dobila poziv da nastupi na istom mjestu. No, ovoga puta riješila je da se predstavi drugačijim repertoarom.

“Za ovu godinu sam pripremila jako atraktivan repertoar mojih omiljenih kompozitora. Njujorška publika će imati priliku da čuje arije iz opera “Romeo i Julija”, “Kapuleti i Montagi”, “Figarova ženidba”, “Boemi”, “Ljubavni napitak”, kao i nekoliko španskih i francuskih pjesama”, otkriva u razgovoru za “Vijesti” Rađenovićeva šta će sjutra veče publika imati priliku da čuje.

“Nije mi bilo teško da odaberem repertoar, jer su to arije na kojima trenutno radim i jedva čekam da ih izvedem u toj prelijepoj akustičnoj sali pred divnom publikom. Ove godine sam zrelija, iako u mojoj profesiji i dalje jako mlada (imam 24 godine), puno sam radila kako na vokalnoj tehnici tako i na interpretaciji, znam kako sve izgleda i daću sve od sebe da ispunim očekivanja publike”, obećava Rađenovićeva koja je sa šest godina počela da svira klavir, a muzičko obrazovanje sticala je u Srednjoj muzičkoj školi “Vasa Pavić” u Podgorici, na Konzervatoriju za muziku i balet u Ljubljani, te na “Royal College of Music” u Londonu.

Poster za nastup Tamare Rađenović u Karnegi holu
Poster za nastup Tamare Rađenović u Karnegi holu

Jedna je od rijetkih umjetnica sa prostora Balkana koja je imala priliku da nastupa sa čuvenom operskom pjevačicom Monserat Kabalje u Saragosi na njenim gala koncertima.

Saradnja sa Nešićem traje već neko vrijeme, a crnogorska publika imala je već priliku da ih zajedno čuje ljetos na Kotor art festivalu kada su se predstavili u okviru programa “Kotor art talenti”. Kako Nešić odavno živi i radi u Americi i profesor je na Carnegie Mellon univerzitetu, a Rađenović je ponosna što uz sebe ima vrsnog pijanistu koji je poznat tamošnjoj publici.

“Saradnja sa virtuoznim pijanistom Đorđem Nešićem je počela početkom godine kada sam sa njim nastupila na gala koncertu u Kolarčevoj zadužbini u Beogradu. Crnogorska publika je imala priliku da ga čuje ljetos u Kotoru gdje smo zajedno nastupili na solističkom koncertu u okviru festivala Kotor art. On je sarađivao sa sjajnim operskim pjevačima koji su zvijezde Metropoliten opere u Njujorku kao što su Željko Lučić, David Bižić, Joyce Didonato i mnogim drugim, tako da mi je posebna čast što će me pratiti takav profesionalac kojem je Njujork umjetnički dom. Zaista mi olakšava činjenica da se umjetnički potpuno usaglašavamo i imamo sjajnu saradnju”, priznaje Rađenovićeva.

To što je izabrala arije iz opera Vivaldija, Pučinija, Belinija, Gunoa, Mozarta, Donicetija, kao i ciklus španskih i francuskih pjesama, objašnjava da je to nešto što i privatno voli.

“Izuzev Mozarta i Vivaldija, to je repertoar na kom najviše radim. Dodala bi i Verdija mada ima još nekoliko kompozitora koje volim. Zaista sam neodlučna da izdvojim u kojem repertoaru najviše uživam, ali uvijek izvodim ono što volim i što mi se sviđa”, iskrena je Rađenovićeva.

Njujork ostavio poseban utisak

Prošle godine, crnogorka operska pejvačica nije imala previše vremena da upozna Njujork, no se nada da će ovoga puta imati priliku da posjeti sve one kulturne ustanove koje su ostale visoko na listi želja od prethodne posjete.

“Ovog puta sam ostavila vremena poslije koncerta da malo bolje upoznam Njujork. Na mene je Njujork prošle godine ostavio poseban utisak, ali me posebno raduje činjenica da ću konačno imati vremena da obiđem muzeje kao što su MET, MOMA, Natural History, a i da posjetim Brodvej. Takođe me raduje šetnja različitim djelovima Njujorka i susret sa familijom i nekoliko prijatelja”.

Bonus video: