Tanji Stupar Trifunović nagrada “Risto Ratković”

Predsjednica žirija, Jovana Bojović, istakla je da je žiri imao težak zadatak, ali da vjeruje da su donijeli pravu odluku
870 pregleda 0 komentar(a)
Jovana Bojović i Kemal Musić, Foto: Privatna arhiva
Jovana Bojović i Kemal Musić, Foto: Privatna arhiva

Bosanskohercegovačka književnica Tanja Stupar Trifunović dobitnica je ovogodišnje nagrade „Risto Ratković“, za knjigu poezije „Razmnožavanje domaćih životinja“,u izdanju „Bajbuka“ iz Sarajeva, saopšteno je na jučerašnjoj konferenciji za medije u Bijelom Polju. Nagrada će joj biti uručena na Ratkovićevim večerima poezije 5. septembra u Kući Rista Ratkovića.

Odluku je donio žiri u sastavu predsjednica Jovana Bojović(Crna Gora) i članovi Pavle Goranović (Crna Gora), Radmila Lazić (Srbija), Asmir Kujović (BiH) i Marko Pogačar (Hrvatska).

Stupar Trifunović ističe da joj je nagrada „Risto Ratković“ posebno draga, “jer je za poeziju”.

“Svako priznanje za rad je neka vrsta ohrabrenja i naravno da obraduje. Posebno su mi drage nagrade za poeziju jer sam svoj književni rad počela njome. Pomalo sam pristrasna jer uprkos tome što nema poželjan status medju čitalačkom publikom poput romana u mojoj intimnoj vrijednosnoj ljestvici ima i dalje prvo mjesto. I zato me nagrada “Risto Ratković” učinila radosnom, ohrabrila me i na lijep način obavezala da i dalje u svom književnom radu čuvam ono posebno mjesto za poeziju”, kazala je književnica nakon što je saznala da je dobila ovo pjesničko priznanje.

Na ovogodišnji konkurs za nagradu „Risto Ratković“ pristiglo je 50 knjiga iz Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

“Nagrada ‘Risto Ratković’ dodjeljuje se za najbolju knjigu u Crnoj Gori, Srbiji, Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj. Na ovogodišnji konkurs stiglo je 50 knjiga, s tim što smo jednu odmah diskvalifikolavli, jer se radilo o izdanju Javne ustanove Ratkovićeve večeri poezije. Na anonimni konkurs za pjesnike do 27 godina stiglo je 10 rukopisa. Rezultate sa ovog konkursa, kao i svake godine, saopštićemo nakon nastupa finalista ovog konkursa”, kazao je direktor JU Ratkovićeve večeri poezije Kemal Musić.

Predsjednica žirija, Jovana Bojović, istakla je da je žiri imao težak zadatak, ali da vjeruje da su donijeli pravu odluku.

“Prije svega, moram istaći da mi je čast biti predsjednica žirija ove prestižne književne nagrade. Na konkurs je, ove godine stigao značajan broj kvalitenih i knjiga i autora, tako da je žiri zaista imao zahtjevan zadatak, ali smatramo da smo donijeli pravu odluku i da knjiga ‘Razmnožavanje domaćih životinja’, Tanje Stupar Trifunović, zaista zaslužuje nagradu Risto Ratković”, kazala je ona. U najuži krug za nagradu našli su se još: Nenad Milošević sa knjigom „Pesme iz limba“, Ferida Duraković sa knjigom „Kao kiša u japanskim filmovima“, „Vrtlog“ Ilhana Pačariza i knjiga „Dete“ Živorada Nedeljkovića.

Tanja Stupar Trifunović rođena je 1977. godine u Zadru. Diplomirala je na Filološkom fakultetu u Banjaluci. Do sada je objavila četiri knjige poezije, knjigu priča i roman. Tekstovi su joj prevođeni na nekoliko jezika. Zastupljena je u više antologija i izbora poezije i proze. Dobitnica je Evropske nagrade za književnost za roman „Satovi u majčinoj sobi“.

Bonus video: