Tivat: Festival uličnih performera InArt počinje u srijedu

"Na festivalu će se održati i crnogorska premijera predstave "Pentesilea" trupeTeatro Dei Venti iz italijanskog grada Modene koji će donijeti duh antičkom mitologijom i dešavanjima tokom Trojanskog rata"
539 pregleda 0 komentar(a)
Predstava "Pentesilea", Foto: Festival InArt
Predstava "Pentesilea", Foto: Festival InArt

Festival uličnih performera InArt počinje sjutra (srijeda) u 21 sat u Tivtu, saopštili su danas organizatori.

Tokom tri dana festivala ulice Tivta od 24. do 26. jula u večernjim satima učestvovaće umjetnici iz osam zemalja.

"Na festivalu će se održati i crnogorska premijera predstave "Pentesilea" trupeTeatro Dei Venti iz italijanskog grada Modene koji će donijeti duh antičkom mitologijom i dešavanjima tokom Trojanskog rata. U pozadini Trojanskog rata, dvije ličnosti, muškarac i žena, bore se u dvoboju i zaljubljuju jedno u drugo. Dva lika su Ahil, najhrabriji od svih grčkih heroja i Pentesilea, kraljica Amazonki, ona koja voli mir, ali donosi oluju, pola bijes – pola milost. Pentesilea je jedna glumačka predstava za dva bića koja su pola zvijeri pola ljudi", navodi se u sauopštenju.

U saopštenju se dodaje da će na festivalu nastupiti i Companie Depaso, italijansko – čileanski duo koji je spojio ljubav prema modernom plesu, cirkuskim vještinama i trapezu u jedno.

"Trupa Fire Flow is Srbije specijalizovana je za nastupe sa vatrom, njihov nastup pun dinamike i energije dodatno će zagrijati atmosferu na festivalu. Na InArt-u premijerno će se prikazati i predstava „Klovnovska posla“ koju po tekstu Zorana Šoškića igra Sejfo Seferović. Predstava govori o životu, zgodama i nezgodama klovna Kokoa, a obiluje humorom, muzikom, lutkarskom igrom", piše u saopštenju.

Pored programa za najmlađe na festivalu će se odigrati i predstava "Zalutali metak", Dramskog eksperimentalnog studija "Đeca cvijeća", namijenjena nešto starijoj publici.

"To je priča o zgodama i nezgodama veterana gospodina XY, sakupljača sekundarnih sirovina, kada nelojalna konkurencija, suptilnim metodama, nastoji da ih otjera sa njihovog posjeda. Tu su i brojni drugi umjetnici iz svijeta, čije nastupe ne smijete propustiti, a koji će učiniti da i ovaj InArt ostane u sjećanju svakoga ko od 24. do 26. jula posjeti Tivat", navodi se u saopštenju.

Festival InArt su podržali TO Tivat, Ministarstvo kulture Crne Gore i NTO.

Bonus video: