U Herceg Novom i dva britanska strip umjetnika

Bo Kuk i Sajmon Dejvis pridružuju se listi specijalnih gostiju 13. izdanja manifestacije
709 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Britanski umjetnici Bo Kuk (Boo Cook) i Sajmon Dejvis (Simon Davis) pridružuju se listi specijalnih gostiju ovogodišnjeg 13. izdanja Hercegnovskog strip festivala (HSF) koji je na programu od 6. do 11. septembra, saopštili su organizatori festivala.

"Dejvis je devedesetih godina prošlog vijeka počeo raditi za britansku kuću 2000AD, a njegova sjajna slikarska ful-kolor umjetnost mu je omogućila da bude dugogodišnji ilustrator mnoštva priča poput Sinister Dexter, Black Siddha i Judge Dredd. Noviji projekti na kojima je radio su Ampney Crucis sa Ianom Edgintonom i Slaine: The Brutania Chronicles sa Pat Millsom. Dejvisovo najnovije ostvarenje je Thistlebone folk-horor priča sa piscem T.C. Eglingtonom. Uz rad na stripovima, Sajmon je i portretista i trenutno je potpredsjednik Kraljevskog Udruženja portretista (The Royal Society of Portrait Painters).

"Kuk je rad na stripu počeo u kući 2000AD na likovima kao što su Judge Dredd, Anderson Psi, Blunt, ABC Warriors and Harry Kipling. Pored toga bio je redovni autor naslovnica za mjesečnik Elephantmen u izdanju Image/Comixology. Kuk je autor i ogromnog broja korica, uključujući Wolverine i X Factor, za najpoznatiju američku izdavačku kuću Marvel. Bo je kao i Sajmon polivalentni umjetnik pa je pored stvaralaštva u stripu, on uspješan i kao slikar, pisac i muzičar-bubnjar i to u bendu Forktail gdje svira upravo sa Dejvisom, ali i u experimental-synth bandu Motherbox. Za sebe kaže da voli sci-fi, kari (curry) i mačke.

“Londonski strip stvaraoci, u skladu sa praksom HSF-a da svi hedlajneri naprave i specijalni poster za hercegnovsku svetkovinu devete umjetnosti, već su i poslali svoje radove za ovogodišnje izdanje festival”, navode iz HSF.

Listu specijalnih gostiju čine – Argentinac Enrique Breccia; Italijani Vanessa Belardo, Pasquale del Vecchio, Andrea di Vito i Mario Allberti, te Španci Raul Allen i Javier Fernandes, kao i belgijanac Alain Mauriset. Oni će predvoditi impresivnu umjetničku armiju od više od 50 stvaralaca koji će boraviti u Herceg Novom u septembru, a među kojima su sada praktično već rezidentni umjetnici - William Simpson, Rufus Dayglo, Walter Venturi, Walter Trono, Dražen Kovačević, Mirko Čolak, Aleksa Gajić, Stevan Subić, ali i oni koji su od prvog festivala na hercegnovskoj smotri stripa i smatraju se neodvojivim dijelom HSF-a, Tihomir Tikulin, Vladimir Vesović, Iztok Sitar.

Ovogodišnje izdanje HSF-a će biti u znaku obilježavanja značajnih istorijiskih momenata poput 90 godina od izlaska Tin Tina, 80 godina Betmena, 60 godina Asteriksa, 50 godina Alana Forda i 50 godina najpoznatijeg balkanskog stripa Dikan. U tom kontekstu predavanja će držati legenda ovdašnjeg strip stvaralaštva, autor Dikana, Lazar Sredanović, sjajni crnogorski teoretičar stripa Luka Rakojević, te poznati strip znalci Moreno Buratini, Iztok Sitar, Vladimir Vesović, Milko Peko, Zoran Stefanović, Enis Čišić i mnogi drugi.

Bonus video: