U Jugoslovenskoj kinoteci otvoren “Naš muzej filma”

U Beogradu pred publikom postavka koja obuhvata eksponate iz istorije filma i prikazuje razvoj domaće filmske umjetnosti
714 pregleda 0 komentar(a)
Jugoslovenska kinoteka u Beogradu, Foto: Redinfo.vihor-nis.com
Jugoslovenska kinoteka u Beogradu, Foto: Redinfo.vihor-nis.com

U Jugoslovenskoj kinoteci u Beogradu je postavljena nova stalna postavka “Naš muzej filma”, koja obuhvata eksponate iz istorije filma i prikazuje razvoj domaće filmske umjetnosti. U “Našem muzeju filma” posjetioci kroz 28 izložbenih cjelina mogu da sagledaju periode i aspekte bitne za razvoj kinematografije. Multimedijalna izložba sadrži i inserte iz filmova, filmsku muziku domaćih kompozitora, plakate, fotografije, dokumenta.

Publika može da vidi “Carsku panoramu”, “Edisonov kinematoskop”, drevne filmske kamere iz 19. i sa početka 20. vijeka, “Štap Čarlija Čaplina”, rekvizite sa snimanja filmova. Dio izložbe posvećen je ranim bioskopima i pionirima filma, kao i prvom srpskom igranom filmu “Karađorđe”, iz 1911. godine.

Predstavljen je dokumentarni film iz vremena Balkanskih ratova i Prvog svjetskog rata, autori jugoslovenske i srpske kinematografije. Izloženi su i predmeti Ljubiše Samardžića, Pavla Vuisića, Milene Dravić, Dragana Nikolića, Živojina Pavlovića i drugih značajnih filmskih umjetnika.

Jugoslovenska kinoteka je jedan od najstarijih filmskih arhiva u svijetu, s više od 100.000 filmova.

Bonus video: