U Podgorici sjutra projekcija filma 2040

Nakon prikazivanja, u 21.30 časova je najavljena panel diskusija na temu “Uticaj kulture, kulturno umjetničkog sektora i rane edukacije na promjenu svjesti, odnosa i ponašanja prema zaštiti životne sredine” u Narodnoj biblioteci “Radosav Ljumović"
443 pregleda 0 komentar(a)
Detalj iz filma, Foto: Promo
Detalj iz filma, Foto: Promo

Projekcija ekološkog filma “2040” australijskog reditelja Damona Gameaua biće održana sjutra u Podgorici, u 19.30 časova na Trgu nezavisnosti između zgrade Narodne biblioteke "Radosav Ljumović" i zgrade podgoričkog parlamenta.

"U pitanju je inovativan dokumentarni film koji gleda u budućnost, a od vitalnog značaja je za sadašnjost. Nagrađivani režiser Gemou kreće u istraživanje kako će izgledati budućnost do 2040. godine, ako prigrlimo najbolja rešenja koja su nam već na raspolaganju za poboljšanje stanja naše planete. Film je strukturiran kao pismo Dejmonovoj četvorogodišnjoj ćerki, u kojem spaja tradicionalne dokumentarne snimke sa vrhunskim vizuelnim efektima kako bi stvorio viziju budućnosti za svoju ćerku i planetu. Zabrinut za budućnost svoje mlade ćerke, režiser filma Dejmon Gemou putuje svijetom u potrazi za novim pristupima i rješenjima za globalno zagrijavanje", navode organizatori Green Culture i UnderhillFest.

Nakon prikazivanja, u 21.30 časova je najavljena panel diskusija na temu “Uticaj kulture, kulturno umjetničkog sektora i rane edukacije na promjenu svjesti, odnosa i ponašanja prema zaštiti životne sredine” u Narodnoj biblioteci “Radosav Ljumović”.

Među panelistima su princ Nikola Petrović, arhitektica i aktivistkinja Zenepa Lika i dr arhitekture i vizuelni umjetnik Nikola Marković.

Green Culture i UnderhillFest, u saradnji sa Glavnim gradom, Narodnom bibliotekom “Radosav Ljumović” i Filmskim centrom Crne Gore, a povodomj "UN Climate Action" samita organizuju ovaj događaj.

"Prošlog petka četiri miliona ljudi je izašlo na ulice svjetskih metropola da iskažu zabrinutost i nezadovoljstvo kako se lideri odnose prema zaštiti planete Zemlje i olako shvataju ovu urgentnu situaciju s kojom se čovječanstvo suočava. To će isto da urade i u petak, 27. septembra. U Njujorku je održan UN Climate Action Summit, a potpisnik Povelje o zaštiti životne sredine je i Crna Gora. Naše okupljanje u subotu, 28. septembra je podrška ovom samitu kao i ovom zadivljujućem masovnom globalnom pokretu. Drugi put za redom se udružuju UnderhillFest i Green Culture za dobrobit društva, za razvijanje kolektivne svijesti u ovom slučaju o našoj odgovornošću prema našoj životnoj sredini", ističe se u saopštenju.

Projekat Green Culture skoro deset godina ukazuje na uticaj kulture na promjenu svjesti, ponašanja i stavova prema društvenim izazovima.

U slučaju kiše, projekcija i diskusija biće održane u Kosoj sali Narodne biblioteke “Radosav Ljumović” od 19.30 sati. Ulaz je slobodan.

Bonus video: