U Rimu otvorena izložba "Eros, krv i svetost"

Otvaranju izložbe „Eros, krv i svetost“ prisustvovao je veliki broj zvanica iz kulturnog i političkog života
456 pregleda 0 komentar(a)
Sa izložbe "Eros, krv i svetost", Foto: Narodni muzej Crne Gore
Sa izložbe "Eros, krv i svetost", Foto: Narodni muzej Crne Gore

Izložba "Eros, krv i svetost", autora Dimitrija Popovića i Anastazije Miranović otvorena je u Rimu.

Izložba je organizovana povodom 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Crne Gore i Italije i 13 godina od obnove crnogorske nezavisnosti.

Kako je saopšteno iz Narodnog muzeja Crne Gore, riječ je o multidisciplinarnom umjetničko-modnom projektu koji je prošle godine predstavljen crnogorskoj publici na Cetinju i koji sadrži istoimenu izložbu slika Popovića, njegovu knjigu posvećenu biblijskim ženama – Juditi, Salomi i Mariji Magdaleni, kao i namjenski rađenu kolekciju Miranović.

"Korespodencija između likovnih radova Dimitrija Popovića i modnih kreacija Anastazije Miranović, odvija se u punktiranju simboličkih i arhetipskih tačaka u trouglu erotskog, tjelesnog i sakralnog, a sve to u kontekstu reinterpretacije ekcesa ženskog, kako u mitu tako i u istoriji”, kazao je, otvarajući izložbu, ministar kulture Aleksandar Bogdanović.

On je istakao kako je Popović značajnim djelom svog opusa pokazao posebnu zainteresovanost za sve one pojavnosti ženskog principa u kojima su upravo krv i eros remetili često isuviše naglašenu transcedentnost velikih priča, čineći da se pojam svetosti razlije u sam život.

"Dimitrije Popović jeste umjetnik koji jasno referira na bogato nasljeđe takvih umjetničkih subverzija, ali se isto tako u njegovim radovima otkrivaju i sve one spekulativne provokacije koje su tijelo učinile jednom od najprisutnijih tema dvadesetovjekovne teorije, što posebno nalazimo u radovima Mišela Fukoa. Zato se može reći da Popović pripada onoj provokativnoj liniji savremene likovnosti u kojoj je na umjetnički način realizovana svojevrsna semiotika tjelesnog“, naglasio je Bogdanović.

Otvaranju izložbe „Eros, krv i svetost“ prisustvovao je veliki broj zvanica iz kulturnog i političkog života, između ostalih UNESCO direktorica za nauku i kulturu za Evropu, Ana Luiza Massot Thompson – Flores; generalni direktor ICCROM-a, Webber Ndoro; predstavnici diplomatskog kora, italijanskog parlamenta i institucija, rektori i univerzitetski profesori.

Događaj je organizovan uz pomoć i podršku Ambasade Crne Gore u Rimu.

Bonus video: