U znaku mračnijih tonova, koji, ustvari, otvaraju oči

Ovogodišnji Berlinski međunarodni filmski festival počinje 20. februara, sa drugačijom selekcijom od dosadašnje
719 pregleda 0 komentar(a)
Logo festivala, Foto: Twiter
Logo festivala, Foto: Twiter

Već je prošlogodišnja dodjela Zlatnog medvjeda odvažnom Nadavu Lapidu (šifra: “Sinonimi”) označila veliku prekretnicu u genezi Berlinala, najavivši neke nove radikalnije pristupe festivalskoj selekciji.

Nakon Dietera Kosslicka, koji je recentna izdanja Berlinalea mahom srozao na negledljive prvoloptaške Europuddinge, njegovo kormilo preuzima provjereni Carlo Chatrian, bivši umjetnički direktor Locarna, u tandemu s agilnom Mariette Riessenbeek.

“Ovogodišnja selekcija proteći će u znaku mračnijih tonova, ali ne zato da bi nas njeni autori uznemirili, već zato da bi nam otvorili oči”, kazao je Chatrian.

Filmovi u konkurenciji

Među filmovima uvrštenim u konkurenciju ovogodišnjeg jubilarnog 70. po redu Berlinalea, podsjetnik na Kosslickovu eru ostaju tek duo ostarjelih belgijskih pankera Delepine & Kervern (šifra: “Delete History”) i neizostavni Hong Sangsoo (šifra: “The Woman Who Ran”) kojem se nanovo vraća autorova muza Kim Minhee. Ali zato Chatrian najavljuje berlinski comeback velikog Tsai Ming-lianga (“Rizi”), kojeg je davne 1997. otkrio upravo Berlinale, kad je s “Rijekom” osvojio Srebrnog medvjeda (Posebna nagrada žirija). No bila je to era Moritza de Hadelna, velikog fana azijskih kinematografija i promotera famozne Pete generacije kineskog filma.

Chatrianov autorski fetiš Marco Dutra, jedan od najradikalnijih predstavnika brazilskog autorskog filma u Bolsonarovoj eri, predstaviće u Berlinu svoj najnoviji film “Svi mrtvi”. No dok je Dutrin prethodni ekscentrični komad “Fini maniri” snimljen u tandemu s Julianom Rojas, ovaj najnoviji nastao je kao plod autorove saradnje s Caetanom Gotardom. Na Berlinale se vraća i Muhamed Rasulof (“Nema zla”). Avganistanski sineast s njemačkom adresom Burhan Kurbani predstaviće “Berlin Alexanderplatz”, osavremenjenu adaptaciju istoimenog Doblinovog romana koji je već adaptirao Fassbinder u formi TV serije. Abel Ferrara odlazi u Berlin s najnovijim komadom “Siberia” na koji se referira i autorov prethodni “Tommaso”, kroz lik njegovog alter ega scenarisea kojeg portretiše Vilem Defo. Tu je i Rus Ilja Kržankovski čiji je najnoviji film “DAU.Nataša” snimljen u tandemu s Jekaterinom Oertel. A na Berlinale dolazi i jedna pomalo zakašnjela Amerindie akvizicija, “First Cow” u režiji provjerene Kelly Reichardt.

Dokumentarac o Hilari Klinton

Dominantni kvirovski segment Panorame seže u rasponu od dokumentarnih kronika o progonu čečenske LGBTQ zajednice (“Dobrodošli u Čečeniju”) do švedskih transrodnih tinejdžera (“Always Amber”). U programu Berlinale Special uvršten je i dokumentarac o Hilari Klinton u režiji Nanette Burnstein (“Hillary”), ali i nova Agnieszka Holland (“Šarlatan”), novi Jia Zhangke (“Plivati sve dok more ne postane plavo”), te distopijski komad nedavno oslobođenog ukrajinskog sineasta Olega Sencova (“Brojevi”). Festival svečano otvara 20. februara najnoviji film Philippea Falardeaua “My Salinger Year”, u kojem literarna agentkinja Sigurni Viver angažuje kao asistentkinju nadobudnu pjesnikinju da odgovara na pisma brojnih Selindžerovih fanova.

U paralelnoj Panorami vidjećemo i novi dokumentarac izvrsnog autorskog tandema Tizza Covi & Rainer Frimmel (“Bilješke iz podzemlja”) i dvije hrvatske manjinske koprodukcije - “Mare” Andree Štake i “Oca” Srdana Golubovića, ali i “Egzil” u režiji Kosovara Visara Morine sa Sandrom Huller i Mišelom Matičevićem.

Berlinski međunarodni filmski festival jedan je od najprestižnijih filmskih festivala u Evropi i svijetu. Osnovan je 1951, a od 1978. godine redovno se održava svake godine u februaru. Smatra se najposjećenijim filmskim festivalom u svijetu, s 274.000 prodatih ulaznica godišnje. Na festivalu bude prikazano oko 400 filmova.

Predsjednik žirija ovogodišnjeg 70. međunarodnog filmskog festivala u Berlinu biće britanski glumac i oskarovac Džeremi Ajrons.

Bonus video: