Veče posvećeno Stefanu Mitrovom Ljubiši u Beogradu

Udruženje Paštrovića i prijatelja Paštrovića u Beogradu “Drobni pijesak”, u saradnji sa Kolarčevim univerzitetom, organizuje književno veče u čast znamenitog Paštrovića i Budvanina
334 pregleda 0 komentar(a)
Kulturna istorija Paštrovića, Foto: Ilustracija
Kulturna istorija Paštrovića, Foto: Ilustracija

Književno veče u čast Stefana Mitrova Ljubiše biće organizovano večeras u Beogradu, u Maloj sali Kolarčevog narodnog univerziteta, u 18 časova.

“Udruženje Paštrovića i prijatelja Paštrovića u Beogradu ‘Drobni pijesak’, u saradnji sa Kolarčevim univerzitetom, organizuje književno veče u čast znamenitog Paštrovića i Budvanina Stefana Mitrova Ljubiše. Književno djelo Stefana Mitrova Ljubiše komponovano je na umjetničkom prikazu ljudi i događaja u mediteranskom i širem okruženju, zbog čega su ga nazivali i ‘Njegoš u prozi’”, istakli su organizatori ovog događaja.

Ovom prilikom biće održano i predstavljanje dva novija izdanja. Jedno od njih je monografija “Kulturna istorija Paštrovića” autora prof. dr.Nikole Samardžića, dr Mile Medigović Stefanović, dr Zlate Marjanović i doktoranda Dušana Medina.

Ova monografija je publikovana u izdanju izdavačke kuće HeraEdu iz Beograda, u okviru edicije “Vrt”, a uz podršku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije.

Biće predstavljene i “Kazalice Stefana Mitrova Ljubiše” akademika Radomira V. Ivanovića, a čiji je urednik Niko Martinović i izdavač Crnogorska akademija nauka i umjetnosti. Ova knjiga sadrži više tekstova o “čuvenom Paštroviću”, a objavljena je povodom 140 godina od njegove smrti.

Posjetioci ove književne večeri biće u prilici i da čuju predavanja akademira Radomira V. Ivanovića, dr Mile Medigović Stefanović, Zorice Stablović Bulajić i Dušana Medina.

Odabrane odlomke iz dva navedena djela kazivaće dramska umjetnica Jovana Todorović.

Bonus video: