Vijek od osnivanja Hrvatskog tamburaškog društva Napredak - Vijesti.me
U Gornjoj Lastvi kod Tivta obilježena stota godišnjica mjesnog kuulturnog udruženja

Vijek od osnivanja Hrvatskog tamburaškog društva Napredak

Bogatu tradiciju HTD Napredak, danas nastavlja Kuulturno-zavičajno udruženje Napredak iz Gornje Lastve, čiji je predsjednik Zoran Nikolić pozdravio brojne goste što su se okupili na svečanosti u gornjolastvovskom Domu kulture “Ilija Marković”

.
.

Koncertom Mandolinskog orkestra “Tripo Tomas” iz Kotora i otvaranjem izložbe fotografija “Napredak Gornja Lastva – stotinu godina postojanja”, u Gornjoj Lastvi kod Tivta u subotu veče obilježena je stota godišnjica osnivanja Hrvatskog tamburaškog druuštva Napredak iz tog malog sela na obroncima Vrmca iznad Tivta.

Bogatu tradiciju HTD Napredak, danas nastavlja Kuulturno-zavičajno udruženje Napredak iz Gornje Lastve, čiji je predsjednik Zoran Nikolić pozdravio brojne goste što su se okupili na svečanosti u gornjolastvovskom Domu kulture “Ilija Marković”. Među njima bili su i ambasador Hrvatske u Crnoj Gori Veselko Grubišić, generalna konzulica Hrvatske u Kotoru Jasminka Lončarević, potpredsjednik HGI i predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore Zvonimir Deković, te Tripo Šubert, član rukovodstva Hrvatskog gradjanskog društva Crne Gore iz Kotora.

“Ponosni smo da možemo reći da večeras ne obilježavamo samo stogodišnjicu Hrvatskog tamburaškog društva Napredak, obilježavamo stoljeće kontinuiranog postojanja Društva kojemu se mijenjalo ime, ali je uvijek bilo aktivno. Mijenjale su se države i Društvo je u međuvremenu izgubilo nacionalnu odrednicu i imenu, samo u imenu. U svemu što je rađeno do danas naša nacionalna pripadnost je prepoznatljiva, iako nenametljiva. Njegovanjem svoje baštine čuvamo i svoj identitet. Svi koji dolazite na naše manifestacije ste nam podrška bez koje nije moguće opstati i trajati i hvala vam na tome", poručio je okupljenima Zoran Nikolić.

On je istakao da je Hrvatsko tamburaško društvo Napredak Gornja Lastva osnovano 15. juna 1919. godine za vrijeme Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca.

.
.

"Odobrenje za rad Društva dala je Pokrajinska vlada za Dalmaciju Split u kome se potvrđuje da “Hrvatsko tamburaško društvo Napredak po pravilima zakonitosti  postoji, Split 30. avgust  1919.” Društvo se finansiralo dobrovoljnom prilozimaa postoji takođe i sačuvana knjiga doprinosa od 1919. godine do 1940. godine. Na pozivu Hrvatskog tamburaškog društvu „Zvonimir“ iz Osijeka 1938. Godine, HRT Napredak Gornja Lastva postaje član Tamburaškog saveza Hrvatske", kazao je Nikolić.

On je istakao i da je društvo u godinama izmeđuu dva svjetska rata,  nastupalo širom Boke Kotorske na brojnim zabavama i kulturnim manifestacijama. Zbog ratnih okolnosti 1942. je prestalo djelovati, a nakon Drugog svjetskog rata društvo je samo nakratko nastavilo sa radom, zbog iseljavanja žitelja Gornje Latsve koji su odlazili iz sela, prvenstvenio u obližnji Tivat radi posla u tamošnjem Arsenalu.

“Baštinu i kulturu Hrvata u Gornjoj Lastvi uspjeli su očuvati mještani kroz razna udruženja, da bi 1999. registrovali Kulturno zavičajno udruženje Napredak Gornja Lastva, koje do danas uspješno organizuje izložbe, koncerte i radionice, a ima i izdavačku djelatnost", kazao je Nikolić podsjetivši na brojne aktivnosti koje ta NVO ima u saradnji sa drugim NVO  i institucijama iz Crne Gore i inostranstva, prvenstveno na očuvanju etnografske, arhitektonske , prirodne i kulturne baštine, te promociji održivog razvoja Boke Kotorske i primorskog regiona.

"Stotinu je godina godina Hrvatskog tamburaškog društva Napredak,  a stoljeća su Hrvata na ovom prostoru. Samo prije Drugog svjetskog rata ovdje je živjelo hiljadu Hrvata. Gornja Lastva je simbol trajanja Hrvata, ali i simbol nestajanja. Svaki kamen ovdje govori, kao i 600 godina gornjolastovske župn crkve Blažene Djevice Marije", kazao je ambasador Republike Hrvatske u Crnoj Gori Veselko Grubišić.