Virtuelne „Plamene zore”

NMCG je počeo sa virtuelnim prikazivanjem izložbi koje su bile aktuelno do donošenja mjera zbog pandemije virusa korona
201 pregleda 0 komentar(a)
Sa izložbe na Cetinju, Foto: Zoran Đurić
Sa izložbe na Cetinju, Foto: Zoran Đurić

Izložba “Plamene zore - 100 godina Komunističke partije Jugoslavije“ prva je koja se može virtuelno posjetiti u Crnogorskoj galeriji umjetnosti „Miodrag Dado Đurić“ na Cetinju.

Prezentacija izložbe se može pogledati na Jutjub kanalu Narodnog muzeja Crne Gore. Narodni muzej je tako počeo sa virtuelnim prikazivanjem svojih izložbi koje su bile u postavci prilikom donošenja mjera o zatvaranju muzeja za posjetioce, zbog pandemije virusa korona.

U narednom periodu javnosti će biti predstavljene virtuelne prezentacije i ostalih aktuelnih izložbi, a neke od njih su: „Juta i zemlja Crnih brda“, „Pečati iz fondova Dvorskog arhiva“, „I bi slovo“, vajara Milivoja Miška Babovića, posvećenu obilježavanju 500 godina štamparstva Božidara Vukovića i retrospektivnu izložbu Toma Pavićevića.

“U danima socijalno izolovanog funkcionisanja javnosti će se online predstaviti i najznačajniji muzejski eksponati koji se čuvaju u Narodnom muzeju Crne Gore. Narodni muzej je proteklih dana otvorio svoja vrata za virtuelnu posjetu stalnih postavki, u okviru kampanje ‘Živimo kulturu #ostanidoma’, koju je Ministarstvo kulture pokrenulo sa ciljem da građanima Crne Gore, u danima socijalno izolovanog funkcionisanja, ponudi kulturne i umjetničke sadržaje onim kanalima komunikacije koji su dostupni iz kuće”, saopšteno je uz NMCG.

Oni podsjećaju da se kroz virtuelne ture mogu posjetiti Umjetnički muzej, Muzej kralja Nikole, Njegoševa Biljarda i Arheološka zbirka Istorijskog muzeja, dok će uskoro biti dostupne i virtuelne posjete Etnografskog i Istorijskog muzeja.

Bonus video: