"Vjetar vremena": Dragan Majer objavio zbirku poezije

Vujačić je objavio 27 knjiga, među kojima su i poeme „Fajront“ i „Stanica Nikšić“. Poznate su njegove knjige o Vitomiru Vitu Nikoliću, kao i one posvećene Nikšiću
458 pregleda 0 komentar(a)
Maksim Vujačić, Foto: Svetlana Mandić
Maksim Vujačić, Foto: Svetlana Mandić

Prije dva dana iz štampe je izašla zbirka poezije Maksima Vujačića „Vjetar vremena“. Vujačić, koji je široj javnosti poznat kao publicista, novinar i hroničar nikšićkog kraja, poeziju i kratke priče objavljuje pod pseudonimom Dragan Majer.

U knjizi „Vjetar vremena“ koju je izdala biblioteka „Ahiv uspomena“, koju je upravo Vujačić osnovao, nalazi se 26 pjesama, među kojima su i one posvećene Urošu Toškoviću, Božu Koprivici, Draganu Stojniću, Hemfriju Bogartu, čija fotografija se nalazi na naslovnici knjige. Za likovno-grafičku opremu „Vjetra uspomena“ zadužen je bio Milinko Žižić.

Vujačić je objavio 27 knjiga, među kojima su i poeme „Fajront“ i „Stanica Nikšić“. Poznate su njegove knjige o Vitomiru Vitu Nikoliću, kao i one posvećene Nikšiću.

Biblioteka „Arhiv uspomena“ je do sada objavila 50 naslova, 25 Vujačićevih i isto toliko drugih autora. Vujačić je radni vijek proveo kao novinar, radeći i kao urednik „Nikšićkih novina“, Radio i TV Nikšić.

Bio je urednik poezije i proze u četiri izdavačke kuće. Sarađivao je u više listova, časopisa i stručnih piblikacija u Crnoj Gori i bivšoj Jugoslaviji. Producent je dugometražnih dokumentarnih filmova, kao i urednik programa Društva prijatelja i poštovalaca Nikšića.

Iako je od 2016.godine u penziji, trenutno je odgovorni urednik „Novina Nikšića“.

Dugogodišnji je član Književne zajednice „Vladimir Mijušković“. Dobitnik je više nagrada i priznanja među kojima su Nagrada Oslobođenja Nikšića, „Zaloga“ i Društva crnogorskih novinara za poseban doprinos razvoju novinarstva.

Sedamdeset mi je godina/ i ne znam koliko ću/ još živjeti. Kraj se primiče./ Ali prije nego legnem/ u mrak pored Petrove crkve/ u N i vjetar vremena/ sve odnese,/ imam nekoliko želja:/ još sedam-osam godina/ na nogama, u čistu svijest;/ da dovršim ‘Hroniku nikšićkog avetluka’/ i autobiografiju ‘Pričam vam ko da mrem’“, zapisao je Vujačić u pjesmi po kojoj je i nazvao zbirku, „Vjetar vremena“.

Bonus video: