Za kraj FIAT-a “Ptičica” i nagrade

Mađarska baletska predstava biće izvedena večeras u 20 časova u KIC-u “Budo Tomović”, a u ponoć, u dvorištu Kusleove kuće, biće upriličena dodjela nagrada
544 pregleda 0 komentar(a)
Završnica festivala
Završnica festivala

Posljednji dan takmičarske selekcije Festivala internacionalnog alternativnog teatra FIAT, rezervisan je za mađarsku baletsku predstavu “Ptičica”, koja će biti izvedena večeras u 20 časova na Velikoj sceni Kulturno-informativnog centra “Budo Tomović”. Koreografiju i koncept uradio je Pal Frenak. Večeras je i zvanično zatvaranje festivala, a dodjela nagrada biće upriličena u ponoć, u dvorištu Kusleove kuće. O nagradama je odlučivao žiri u sastavu: Sonja Vukićević, predsjednica žirija i članovi Božo Koprivica, i Petar Burić, a imena dobitnika će saopštiti portparolka festivala Jelena Đurđić.

Odlukom Umjetničkog savjeta festivala, ove godine glavna nagrada za najbolju režiju (autora), nosi ime Slobodana Milatovića, poznatog crnogorskog reditelja, koji je bio i jedan od osnivača FIAT-a, a preminuo je u martu ove godine.

“Novo djelo Pala Frenaka govori o zidovima, o fizičkim i emocionalnim preprekama u nama samima, kao i o načinu na koji naša mašta kreira jednu novu stvarnost kako bi opstala”, navodi se u najavi povodom izvedbe.

U predstavi igraju: Anibal dos Santos, Fanni Esterhazy, Gábor Halasz, Bettina Jurak, Milan Maurer, Latasha Pugh, Kristof Varnagy. Predstava se realizuje u saradnji sa Ambasadom Mađarske u Podgorici i Ministarstvom vanjskih poslova Mađarske.

U okviru muzičkog programa, u 22 časa u dvorištu Kuslevove kuće, biće upriličen koncert crnogorskog benda “Vrpca” koji čine: Miloš Pejović, gitara (ex-Emotional Sickness, Deep Thoughts); Danilo Pendo, bas gitara (ex-Bad Taste, Old Farts); Zarija Pavićević, bubanj (ex-Pigs& Enemies, Antonio Sančez i kurvini sinovi); Braco Subotić, vokal (ex-Zen Ras Ink, Beatz & Rhymes).

Muzički program se nastavlja, pa će od 23 časa nastupiti FM Mirda - “klasično radijsko žanrovsko pretumbavanje u ključu Geschmackssache/ It’s a matter of taste/Pitanje je ukusa ili jednostavnim foršpanom rečeno - More of Everything 4 Everybody, s pregrštom muzičkih bisera koji ne priznaju vremensku distancu”.

Bonus video: