Završen prvi Montenegro Creative Forum

“Zaključili smo da festivali mogu privući i publiku iz regiona, što predstavlja ozbiljan ekonomski potencijal“, istakao je Bogdanović
1017 pregleda 0 komentar(a)
Aleksandar Bogdanović, Foto: Savo Prelević
Aleksandar Bogdanović, Foto: Savo Prelević

Nacionalna konferencija Montenegro Creative Forum: A Step Forward, koja je u prethodna dva dana okupila eminentne stručnjake iz oblasti umjetnosti kao i brojne zainteresovane pojedince, završena je danas.

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović iskazao je zadovoljstvo uspješnom organizacijom ističući da ključni zaključci pokazuju da filmska industrija u Crnoj Gori ima snažan kinematografski, ali i ekonomski potencijal, i da je pored prirodnih ljepota neophodno stvoriti infrastrukuru u vidu filmskog studija.

Shodno tome, kako je naveo, Ministarstvo kulture će posvećeno raditi na stvaranju uslova za generisanje što više stranih produkcija i ko-produkcija.

Kada je riječ o muzici i festivalima kao nezaobilaznim segmentima kulture, Bogdanović je kazao da oni kao takvi ne generišu samo lokalnu publiku, već jačaju prisustvo i identitet naše zemlje u svijetu.

“Zaključili smo da festivali mogu privući i publiku iz regiona, što predstavlja ozbiljan ekonomski potencijal“, istakao je Bogdanović.

Pored toga, poručio je on, Ministarstvo će podržati i motivisati lokalne autore da preuzmu aktivno učešće u predstavljanju Crne Gore na međunarodnom nivou i svojim nastupima dodatno afirmišu kompletan sektor.

Bogdanovije kazao da je, kao jedna od vodećih kulturnih politika Vlade i Ministarstva kulture, sektor kreativnih industrija pokazao kapacitet i potencijal naše kreativne scene.

“Diskusije na Montenegro Creative Forumu su nedvosmisleno ukazale da je veza između kreativnog sektora i preduzetništva neraskidiva, što nas posebno ohrabruje da predano nastavimo da radimo na ovoj, izuzetno važnoj javnoj politici“, kazao je on.

Sa druge strane, kako je naveo, savremeno stvaralaštvo i vizuelna umjetnost u Crnoj Gori, sve više dobijaju međunarodnu pažnju.

„I u tom kontekstu Ministarstvo kulture će zajedno sa partnerima nastaviti sa organizacijom foruma ovog formata, jer samo zajedničkim diskusijama i dijalogom možemo kreirate kvalitetne javne politike i vizije na polju kulture u Crnoj Gori”, zaključio je Bogdanović.

Stalna predstavnica UNDP u Crnoj Gori, Daniela Gašparikova, zahvalila se učesnicima što svojim djelovanjem otvoraju nove perspektive razvoja kreativnih industrija.

Kako je saopšteno iu Ministarstva kulture, sumirajući zaključke konferencije ona je ukazala da kultura prevazilazi sve granice i govori univerzalnim jezikom.

„Iz vaše diskusije tokom ova dva dana, moglo se čuti koje su prednosti sticanja međunarodnih iskustava, izloženosti svjetskim tokovima i mobilnosti umjetnika. Taj uticaj je dvojak - doprinosi razvoju vještina i obrazovanja, ali ujedno pomaže i u pozicioniranju Crne Gore u svijetu“, kazala je Gašparikova.

Danijela Gašparikova
Danijela Gašparikova(Foto: Savo Prelević)

Prema njenim riječima, jedan od modaliteta koje treba slijediti je promocija zemlje kao filmske i festivalske destinacije, gdje je Crna Gora već privukla pažnju međunarodne javnosti.

„Ova grana ima tendenciju da privuče više posjetilaca, generiše veće prihode i produži turističku sezonu. Ovim se unapređuje vidljivost zemlje i kompetitivnost ekonomije“, kazala je Gašparikova.

Kako je navela, iskustva drugih malih ekonomija, poput Sjeverne Irske, svjedoče kako filmska industrija može otvoriti nova radna mjesta u vezanim sektorima, ne samo u kulturi i umjetnosti, za dobrobit lokalne zajednice.

„Crna Gora može ovaj primjer dobre prakse da izdigne na viši nivo i u drugim granama kreativne industrije”, zaključila je Gašparikova.

Bonus video: