Žene koje su obilježile pop kulturu

Na slikama koje će biti izložene u Los Anđelesu, našle su se junakinje poput princeze Leie, Alite, Sare Konor, Ripli, Deneris Targarijen i Gamore
1441 pregleda 0 komentar(a)
Deneris Targarijen, Foto: Ešli Lovet
Deneris Targarijen, Foto: Ešli Lovet

Kada je umjetnica Ešli Lovet iz Luizijane odlučila da napravi svoju prvu izložbu slika, na kojima su se našle žene, odnosno likovi koji su obilježili pop kulturu, sužavanje izbora i odabir onih koje će se naći u postavci nije bio nimalo lak zadatak.

“Imala sam veoma težak zadatak pred sobom u početku. Bilo je tako mnogo moćnih figura u izboru”, pojasnila je ona za Gizmodo.

“Na kraju sam shvatila da je najbolje da izbor sužim tako što ću uzeti u obzir jačinu uloga koje su te žene ostvarile. Ne samo u smislu veličine lika koji su glumile, već i na osnovu onoga što je njihova junakinja predstavljala”, tvrdi Lovet.

“Bilo da je u pitanju vladarka, negativka, vojnik, žrtva, borac koji preživljava sve ili naučnica... svaka žena ima različitu priču za dijeljenje. Željela sam da pokažem njihovu snagu, ranjivost, želje i snove”, ispričala je umjetnica.

Rezultat svega toga je izložba pod nazivom “The Female Gaze” koja će biti izložena u “Galeriji 1988” u Los Anđelesu od 17. avgusta.

Na nekima od radova koji će biti izloženi, a koje je radila u različitim formatima, te brojnim tehnikama, od slikanja, preko skiciranja do printanja, našle su se princeza Leia, Alita, Ripli, Sara Konor, Deneris Targarijen, Gamora...

“Odavno sam se interesovala i privačilo me je portretisanje žena, a očajna sam u slikanju pejzaža i prirode”, objašnjava u šali Lovet kako je došlo do ideje da slika upravo žene pop kulture.

“Kada sam dobila ideju da napravim izložbu, već sam veliki broj portreta završila, pa je sve dalje teklo prirodno”, kazala je ona, dodajući da svi njeni radovi mogu da se pogledaju i na internetu.

Umjetnica je takođe iskoristila priliku da neke od velikih zvijezda koje je naslikala u njihovim ulogama iz blokbastera od prije više od 20 godina, možda nisu na najbolji način predstavljale žene u prošlosti, ali su bile te koje su pokrenule promjene.

“Istina je da žene nisu predstavljene na najbolji način. Ali publika svakoga dana traži više takvih ženskih likova, što je fantastično. Željela sam da ‘The Female Gaze’ bude platforma za odavanje priznanja sjajnim likovima i glumicama koje su ih odigrale”, istakla je ona.

Bonus video: