Zimski salon knjige od 4. do 14. marta u Podgorici

Ovogodišnji tradicionalni festival knjige otvoriće ovogodišnji dobitnik nagrade "Književni plamen" Adam Zagajevski
506 pregleda 0 komentar(a)
Iz arhive, Foto: Boris Pejović
Iz arhive, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 22.02.2019. 18:31h

Jedanaesti regionalni festival izdavača i pisaca BOOKA 2019. počeće 4. marta i trajaće 10 dana, do 14. marta, saopšteno je na današnjoj konferenciji za medije.

"Zimski salon knjige BOOKA je regionalni festival izdavača i pisaca čiji cilj da pored izdavača i autora, okupi književne kritičare i ljubitelje pisane riječi, kako iz Crne Gore tako i iz regiona", istakli su organizatori.

Ovogodišnji tradicionalni festival knjige otvoriće ovogodišnji dobitnik nagrade "Književni plamen" Adam Zagajevski, istaknuti poljski pjesnik i esejista. Svečano otvaranje biće upriličeno 4. marta u sali Milenium tržnog centra Mall of Montenegro, u 19 casova. Pored Zagajevskog na otvaranju zimskog salona govoriće i Gojko Božović, pjesnik, esejista i književni kritičar, najavljeno je na konferenciji za medije.

Kada je riječ o ostalim učesnicima salona, svoja književna djela predstaviće i: dobitnik NIN-ove nagrade u 2018. za roman „Zablude svetog Sebastjana“ Vladimir Tabašević; zatim Laslo Blašković, jedan od vodećih savremenih pjesnika, inače radijski i televizijski pisac iz Novog Sada, koji predstavlja svoju novu knjigu pjesama pod nazivom „Bogzna“; profesor Siniša Jelušić će promovisati knjigu „Razumjeti lutku“, a posljednjeg dana festivala biće upriličena promocija romana „Još ne sviće“ Marinka Vorgića, književnog kritičara i publiciste.

Kao gosti na večerima govoriće i brojni istaknuti književnici, književni kritičari i publiciste iz Crne Gore i okruženja.

U okviru Salona knjige Zagajevskom će svečano biti uručena nagrada „Književni plamen“ koju je 2015. godine ustanovila izdavačka kuća Nova knjiga i nobelovac Mario Vargas Ljosa.

Dosadašnji dobitnici ove nagrade bili su upravo Mario Vargas Ljosa, zatim poznati italijanski pisac Klaudio Magris i 2017. godine Književni plamen pripao je turskom nobelovcu Orhanu Pamuku.

Ovogodišnji žiri činili su Mario Vargas Ljosa (predsjednik), profesori Sonja Tomović Šundić, Siniša Jelušić i Aleksandar Jerkov, kao i izdavač Predrag Uljarević, direktor Izdavačke kuće Nova knjiga. Odluka o dodjeli nagrade je donesena jednoglasno, istakla je danas dr Tomović Šundić.

Bonus video: