Limenku vratili podgoričkom tužilaštvu, prijeti zastara? - Vijesti.me
SPECIJALNO TUŽILAŠTVO ZAVRŠILO IZVIĐAJ

Limenku vratili podgoričkom tužilaštvu, prijeti zastara?

Katnić saopštio da u tom slučaju nema krivičnog djela zloupotrebe službenog položaja, ali da je predmet uputio Osnovnom tužilaštvu...

Ivan Brajović, Veselin Veljović
Ivan Brajović, Veselin Veljović (Foto: Savo Prelević)

Niko neće odgovarati za zloupotrebu službenog položaja, niti bilo kojeg krivičnog djela izvršenog na organizovani način  u slučaju “Limenka”.

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić juče je saopštio da u tom slučaju nema krivičnog djela zloupotrebe službenog položaja, ali da je predmet uputio Osnovnom tužilaštvu. 

“Postoji osnovana sumnja da je počinjeno krivično djelo nesavjestan rad u službi”, rekao je Katnić juče na Odboru za politički sistem, pravosuđe i upravu.  

Izviđaj Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) u tom predmetu vođen je gotovo pola godine.

Tužilaštvo je u sklopu izviđaja  saslušalo bivšeg direktora Uprave policije i sadašnjeg sekretara Vijeća za nacionalnu bezbjednost Veselina Veljovića, ali i bivšeg ministra unutrašnjih poslova Ivana Brajovića.  

Pravni ekspert potvrdio je  “Vijestima” da je  krivično djelo nesavjestan rad u službi u tom slučaju ili zastarjelo po zakonu ili da postoji velika opasnost od zastare, tako da najvjerovatnije ni za  to krivično djelo  odgovorni neće odgovarati.

U Krivičnom zakoniku Crne Gore piše da počinilac krivičnog djela -  nesavjestan rad u službi može da bude kažnjen od šest mjeseci do pet godina zatvora.

Limenka
Limenka

Zastara za takvo krivično djelo, prema istom zakonu, nastupa  pet godina od izvršenja krivičnog djela.

Brat premijera Mila Đukanovića,  Aco  2008. potpisao je ugovor sa Upravom policije, tada samostalnim organom, na osnovu koga je zemljište na lokaciji “Limenke” trebalo da mu bude ustupljeno dvije godine kasnije.

Šef policije i potpisnik ugovora tada je bio Veljović, a ministar unutrašnjih poslova  Jusuf Kalamperović, kojeg je kasnije zamijenio Brajović. 

Ugovoreni rok za demontiranje i transportovanje tog  starog objekta CB Podgorica istekao je  26. maja 2010. godine.

Veljović je 29. septembra  2011.  tražio od tadašnjeg ministra unutrašnjih poslova Ivana Brajovića da u najkraćem roku iseli službu MUP-a iz “Limenke” i upozorio ga da će u protivnom biti napravljena značajna šteta zbog nepoštovanja  ugovora sa  Đukanovićem. 

U pismu koje je Veljović uputio Brajoviću, piše da je  punomoćnik  Đukanovića policiju još 2. septembra iste godine obavijestio  da ima namjeru “poravnanja sa prodavcem za period docnije, što znači i namjeru potraživanja značajnog iznosa za posljedice neizvršavanja ugovora”.

U dokumentaciji koju su “Vijesti” ranije dobile iz MUP-a  po zahtjevu o slobodnom pristupu informacijama, nema nijednog Brajovićevog odgovora.

Osim  pisma koje je Veljović poslao Brajoviću u novembru,  postoji još i njegovo pismo upućeno Nadi Stanišić tadašnjoj  v. d. direktorici Direkcije za imovinu. 

U dokumentaciji koju su “Vijesti” ranije dobile iz MUP-a po zahtjevu o slobodnom pristupu informacijama, nema nijednog Brajovićevog odgovora

Tom depešom, poslatom 7. oktobra 2011. godine, Veljović Stanišićevu obavještava da je  policija otvorila novi objekat 21. maja 2010.  i da je 10. juna iste godine preselila kompletan CB  Podgorica iz “Limenke”.

U dijelu “Limenke” ostali su  kapaciteti Sektora za upravne unutrašnje poslove MUP-a.

MUP se u ugovoreno vrijeme nije iselio, pa je premijerov brat u julu 2012. tužio državu i  pravosnažnom odlukom dobio oko 10,5 miliona eura, na osnovu izgubljene dobiti.

Ivan Brajović je, nakon što su “Vijesti” objavile sadržaj Veljovićevih pisama, “najoštrije demantovao” navode o njegovoj odgovornosti u slučaju “Limenka”.

Katnić: Stojanović nam nije rekao ko je pisao saopštenje

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić juče je na Odboru za politički sistem, komentarušući saopštenje Uprave policije nakon hapšenja policajaca Dalibora Medojevića i Nikole Terzića u kojem je SDT okarakterisano kao militantno, rekao da se izraz “militantno” vjerovatno odnosio na to što je on  bio vojno lice.  Dodao je da im šef policije Slavko Stojanović na saslušanju nije rekao ko je pisao to saopštenje:

“Ili je SDT zloupotrijebilo ovlašćenja, ili je UP zloupotrijebila mogućnost objavljivanja saopštenja.”


Najčitanije iz sekcije Zabava