Ljekari najčešće neće spomenuti gojaznost - Vijesti.me
A TREBA DA OPOMENU

Ljekari najčešće neće spomenuti gojaznost

Iako je debljina očigledna, ljekar treba da je spomene. Naime, ako to čuju od svog doktora pacijenti upozorenje shvate ozbiljnije nego ako im to kaže neko drugi

Mnogi ili ne shvataju ili ne žele da shvate da imaju višak kilograma ili da su gojazni, a premali broj ljekara im govori istinu u lice, pokazuje novo istraživanje objavljeno u Archives of Internal Medicine.

Analiza podataka nešto manje od 5.500 osoba pokazala je da trećina gojaznih i 55 posto debljih nikad nije čula od svog ljekara da imaju višak kilograma, prenosi net.hr.

Iako je debljina očigledna, ljekar treba da je spomene. Naime, ako to čuju od svog doktora pacijenti upozorenje shvate ozbiljnije, nego ako im to kaže neko drugi. Gotovo 20 posto gojaznih koje ljekar nije upozorio na preveliku kilažu opisali su sami sebe kao osobu koja nema problema sa suvišnim kilogramima, dok je to učinilo samo tri posto onih kojima je ljekar jasno rekao da imaju višak kilograma ili da su gojazni.

Osim toga, oni kojima je ljekar skrenuo pažnju na višak kilograma dvostruko su češće pokušali da izgube suvišne kilograme u zadnjih godinu dana.

 "Ako im ljekar kaže da su gojazni to mijenja njihov pogled na debljinu", rekao je dr. Robert Post, voditelj istraživanja s Virtua Family Medicine Residency-ja.

Ljekari debljinu ne spominju ili zato što su prezaposleni pa nemaju vremena da otvaraju još jednu temu, ili zato što imaju negativan stav prema debljim pacijentima od kojih odustaju u startu jer ne vjeruju da imaju dovoljno discipline da započnu promjene.

 


Najčitanije iz sekcije Zabava