Ljudska krv će se proizvoditi od genetski modifikovanog pirinča? - Vijesti.me
Revolucionarno

Ljudska krv će se proizvoditi od genetski modifikovanog pirinča?

\'\'Albumin iz riže identičan je onom u ljudskoj krvi, a ispitivanja na miševima pokazala su da nema neželjene posledice\'\', rekao je dr. Daichang Yang, naučnik koji je vodio istraživanje

Kineski naučnici su iz genetički modifikovanog zrna riže uspjeli proizvesti ključni sastojak ljudske krvi, piše australijski foodmagazin.

Riječ je o proteinu krvne plazme albuminu, koji bi trebao omogućiti proizvodnju vještačke krvi i tako pružiti sigurniju alternativu dobrovoljnom davanju.

Zalihe krvi u bolnicama često su nedovoljne, a pogotovo kada se na nekom području dogode velike nesreće. Zasad se bolnice oslanjaju na dobrovoljne davaoce, a u budućnosti bi taj veliki problem mogla riješiti riža.

Uzgojem genetički modifikovane riže u poljima mogle bi se proizvesti veće količine proteina koji igra ključnu ulogu u prenosu hormona i minerala, čišćenju krvi od štetnih materija, kao i regulaciji krvnog pritiska.

''Albumin iz riže identičan je onom u ljudskoj krvi, a ispitivanja na miševima pokazala su da nije imao neželjene posledice'', rekao je dr. Daichang Yang, naučnik koji je vodio istraživanje.

On je dodao da proizvodnja albumina iz riže daje nadu i za stvaranje i ostalih proteina poput hemoglobina i imunoglobulina.


Najčitanije iz sekcije Zabava