Marinoviću nagrada za scenario na festivalu u Izraelu - Vijesti.me
"Igla ispod praga"

Marinoviću nagrada za scenario na festivalu u Izraelu

U obrazloženju žirija za "Iglu ispod praga", navodi se da je projekat nagrađen zbog "originalnosti i poetičnosti glavnog junaka, kao i zbog humora i apsurda"

Ivan Marinović
Ivan Marinović (Foto: Privatna arhiva)

Za dugometražniigrani film "The Black Pin"/"Igla ispod praga" Ivan Marinović osvojio je drugu nagradu na prestižnom internacionalnom takmičenju Jerusalem Film Lab-a, koji se održava pod pokroviteljstvom Izraelskog filmskog fonda i Filmske škole Sema Špigela.

U obrazloženju žirija za "Iglu ispod praga", navodi se da je projekat nagrađen zbog "originalnosti i poetičnosti glavnog junaka, kao i zbog humora i apsurda kojim scenario obiluje, te sjajne prezentacije koja daje odličan uvid u svijet ovog filma".

"Odlučili smo da nagrade dodijelimo strastvenim i posvećenim autorima koji posjeduju jedinstven izraz, originalnost i umjetničku hrabrost", izjavila je na završnoj svečanosti predsjednica žirija, francuska producentkinja i distributer Michele Halberstadt.

Od 12 prezentovanih takmičarskih projekata, prvu nagradu je osvojio scenario "Fig Tree" Etiopljanke Alamourkh Marsha, a treću "Echoes" Izraelaca Assafa Snira i Amikama Kovnera.

Žiri su činili ugledni i svjetski priznati filmski producenti i kritičari, među kojima su i umjetnički direktor kanskog Critics' Week-a Charles Thesson, potpredsjednik ARTE-a Remi Burah, direktor njemačkog MDM fonda Manfred Schmidt, i berlinska filmska autorka Pia Marais.

"Igla ispod praga" je priča o seoskom svešteniku koji nakon što se suprotstavi velikoj prodaji zemljišta, ulazi u sukob sa stanovnicima svoje parohije.

Film je inspirisan stvarnim događajima i ljudima sa Luštice, i većina scena biće snimljena upravo na atraktivnim lokacijama ovog poluostrva.

Pored Marinovića, u projekat su uključeni i srpska rediteljka i producentkinja Mina Đukić, hrvatski glumac i producent Leon Lučev, kao makedonski producent Robert Jazadžiski.

Scenario za film "Igla ispod praga" je 2013. godine osvojio prvu nagradu na crnogorskom nacionalnom filmskom konkursu, a 2014. godine je pobjedio na manjinskom konkursu Filmskog Centra Srbije.

Praški đak

Ivan Marinović završio je studije industrijskog dizajna na Politehničkoj akademiji u Milanu u Italiji. Diplomirao je a potom zavrsio i master studije na Akademiji u Pragu na kojoj je sada i asistent.

Autor je nagrađivanih kratkometražnih filmova "Paskva" i "Fali more drž se kraja".


Najčitanije iz sekcije Zabava