Međunarodni ansambl za “Pobunu mornara” - Vijesti.me
PROJEKAT ADNICH

Međunarodni ansambl za “Pobunu mornara”

Program predstavlja veličanje mediteranske kulture, ali i tretira probleme koji postoje u ovom podneblju, a koje će biti tretirane i promovisane u širem internacionalnom prostoru

Zetski dom Pobuna Mornara
Zetski dom Pobuna Mornara (Foto: Zetski dom)

U Kraljevskom pozorištu Zetski dom počeo je projekat ADNICH, koji predstavlja dio “predpristupnog programa Evropske unije - INTERREG IPA, prekogranična saradnja “Italija-Albanija -Crna Gora””, ističe se u saopštenju Zetskog doma. Projekat će trajati dvije godine, a počeo je sastankom projektnih partnera iz tri zemlje: Međunarodni teatarski institut (ITI) i Univerzitet Salento iz Italije, Opština Pogradec i FDU Tirana iz Albanije, i Kraljevsko pozorište.

“Cilj projekta je stvaranje mreže na južnom Jadranu između tri zemlje, koja će se baviti promocijom nematerijalnih kulturnih dobara kroz umjetnost i pozorište. Projekat će u fokusu imati zaštitu različitosti u ekspresijama tri naroda, identita i tradicije, a u cilju stvaranja inovativnog preko-graničnog proizvoda. Kao realizacija ideje umjetničke direktorice Zetskog doma, Lidije Dedović, jedan od prvih biće formiranje prvog međunarodnog ansambla koji će činiti 13 najperspektivnijih mladih glumaca iz Italije, Albanije i sa prostora nekadašnje Jugoslavije ovoga ljeta. Rezultat rada ovog ansambla biće premijera predstave “Pobuna mornara”, u režiji Diega de Bree 30. avgusta.

Program predstavlja veličanje mediteranske kulture, ali i tretira probleme koji postoje u ovom podneblju, a koje će biti tretirane i promovisane u širem internacionalnom prostoru. Projekat počinje antorpološkim istraživanjem koje sprovodi partner na projektu, Univerzitet Salento i kojim se stvara baza za zajedničko djelovanje u jadranskoj regiji.


Najčitanije iz sekcije Zabava