Međunarodni sajam Trg od knjige od 21. do 28. jula - Vijesti.me
OTVARANJE U ZNAKU 170 GODINA OD OBJAVLJIVANJA „GORSKOG VIJENCA”

Međunarodni sajam Trg od knjige od 21. do 28. jula

Ulaz za sve programe i prodajni dio Sajma je slobodan

Trg Belavista, Trg od knjige
Trg Belavista, Trg od knjige (Foto: Slavica Kosić)

Tradicionalna književna manifestacija 15. Međunarodni sajam knjiga “ Trg od knjige” čiji je ovogodišnji moto “Čitanje je življenje još jednog života”, biće otvorena večeras na trgu Belavista u hercegnovskom Starom gradu.

Svečano  otvaranje  “Trga od knjige” posvećeno je jubileju, 170 godina od objavljivanja prvog izdanja Gorskog vijenca u Beču, 1847. godine. Sajam će besjedom “Čitanje je življenje još jednog života” otvoriti prof. dr Sonja Tomović Šundić. Nakon toga, ona će održati predavanje “Njegoš - pjesnik i mislilac”. U recitalu “Gorski vijenac” odlomke će čitati glumci Dejan Đonović, Nikola Todorović i Jovana Todorović. Konsultantkinja na pripremi tekstova je književnica i rediteljka Vida Ognjenović. U čitaonici Biblioteke biće postavljena izložba “Gorski vijenac: reprezentativna izdanja, prevodi i studije”.

“'Trg od knjige' nepokolebljivo istrajava u namjeri da u vremenu ubrzanog tehnološkog razvoja, dokolice i lake zabave ukaže na značaj knjige i čitanja. U skladu sa svojom misijom da promoviše istinske civilizacijske vrijednosti, prvenstveno knjigu, moto ovogodišnjeg Sajma je misao poznatog pisca, Ljubivoja Ršumovića. Čitanje je življenje još jednog života. Čitanje pruža mogućnosti putovanja u druge svjetove, obilje novih saznanja i osjećanje da smo, čitajući, živjeli još jedan život, jer ono napisano u knjigama često je istinitije i od doživljenog. Ništa u toj mjeri kao čitanje, ne oplemenjuje i ne obogaćuje duhovni život čovjeka”, saopštili su organizatori.

Najavljuju da će tokom osam sajamskih dana poštovaoci književnosti imati mogućnost da na jednom mjestu, Trgu Hercega Stjepana (Belavista), sagledaju aktuelnu izdavačku produkciju, i prisustvuju predstavljanju knjiga različitih žanrova i tematike, uz kvalitetan muzičko-dramski prateći program.

Shodno koncepciji Sajma, biće promovisani dobitnici nagrada u periodu između dva Sajma. Svoje romane predstaviće: Ivana Dimić, “Arzamas” - NIN-ova nagrada, Zuvdija Hodžić, “Svi moji” - Nagrada Miroslavljevo jevanđelje, Mirko Demić - “Ćutanja iz gore” - Nagrada „Meša Selimović“, a prof. dr Jelena Pilipović predstaviće knjigu “Ka lepoti : erotološko čitanje Sapfine poezije”, laureata Nagrade „Nikola Milošević“ za najbolju knjigu u oblasti filozofije, estetike i teorije književnosti i umjetnosti u 2016. godini.

Pored renomiranih izdavačkih kuća iz Crne Gore i okruženja, na Trgu od knjige izlažu i distributeri, antikvari i Biblioteka za slijepe Crne Gore, ukupno 35 izlagača.

Tročlani žiri u sastavu: prof. dr Ratko Božović, mr Đorđe Malavrazić i Voislav Bulatović dodijeliće četiri plakete: Najljepša knjiga, Najbolja edicija, Izdavački poduhvat godine i Najljepša dječija knjiga.

Organizatori Trga od knjige su Sekretarijat za kulturu Opštine Herceg Novi i Gradska biblioteka i čitaonica Herceg Novi, pod pokroviteljstvom Opštine Herceg Novi i Turističke organizacije Herceg Novi.

Radno vrijeme Sajma je od 19 sati do ponoći. Večernji programi počinju u 21 čas, sa izuzetkom programa za djecu i predstavljanja izložbe u čitaonici Biblioteke, koji počinju u 20.30. Ulaz za sve programe i prodajni dio Sajma je slobodan.


Najčitanije iz sekcije Zabava