Ministarstvo za ljudska prava: Osuđujemo napad na LGBT par u Budvi - Vijesti.me
POZIVAJU NA POŠTOVANJE

Ministarstvo za ljudska prava: Osuđujemo napad na LGBT par u Budvi

Navode da niko ne treba da se osjeća ugroženo, zato što je drugačiji/a po bilo kojem osnovu

Gej brakovi, LGBT
Gej brakovi, LGBT (Foto: Reuters)

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava najoštrije osuđuje napad na dvojicu pripadnika LGBT zajednice u diskoteci "Top Hil", u Budvi, 16. avgusta. Pozivaju još jednom sve građane/ke na jedno mirno, respektabilno ponašanje i poštovanje i uvažavanje različitosti.

"Nakon Povorke ponosa u novembru mjesecu, trećoj održanoj u periodu od godinu i po dana, mišljenja smo da je naše društvo otvoreno za uvažavanje različitosti i poštovanje prava i sloboda drugih, što govori o jednom visokom stepenu tolerancije i značajnom iskoraku kada je riječ o borbi protiv diskriminacije i o poštovanju prava LGBT zajednice kao jedne od vulnerabilnih društvenih grupa u Crnoj Gori.Naša je profesionalna dužnost i ljudska obaveza da se svi/e naši građani/ke osjećaju jednako sigurnim u svojoj državi i shodno tome uživaju svoja prava i slobode", navodi se u saooštenju Ministarstva.

Smatraju da ovakvi primjeri neadekvatnog ponašanja, neminovno narušavaju napore koje svi zajedno ulažemo da bi se svi/e građani/ke osjetili/e ravnopravnim u našem društvu bez obzira na svoju različitost po bilo kom osnovu.

"Zarad mirne integracije svih pripadnika/ca ranjivih grupa u našem društvu, pozivamo sve kojih se ova borba za osnovna ljudska prava i slobode tiče direktno ili indirektno, sve aktiviste/kinje LGBT zajednice, sve državne institucije, da kroz jedan zajednički rad istrajemo u svojim zalaganjima da se svi/e osjećaju jednako prisutnim u našem društvu, bez pritisaka, bez predrasuda, bez strahova i nažalost, fizičkih napada koji su i dalje prisutni. Ne smijemo dozvoliti da sve što je učinjeno u oblasti jačanja tolerancije, prihvatanja drugih, uvažavanja različitosti postane dio jedne priče, a ne stvarnost u kojoj živimo i koju mijenjamo u cilju jednakosti i uzajamnog poštovanja svih nas."

Navode da niko ne treba da se osjeća ugroženo, zato što je drugačiji/a po bilo kojem osnovu.

"Jedini način da razumijemo jedni druge i ostanemo iza tvrdnje da je naša društvena svijest napredna u smislu poštovanja različitosti jeste da pustimo i drugačije od sebe da uvažavaju svoja prava koja im neminovno pripadaju. Ono što ne želimo za sebe, nemojmo ispoljavati prema drugima", zaključuje se u saopštenju.


Najčitanije iz sekcije Zabava