"Mozart Only" za podgoričku publiku - Vijesti.me
KONCERTNI CIKLUS "KAMERNA MUZIKA"

"Mozart Only" za podgoričku publiku

U programu su djela koja spajaju gudačke i duvačke instrumenate u kamerni ansambl

Mozart Only (novine)
Mozart Only (novine)

 Koncert posvećen muzici Volfganga Amadeusa Mocarta pod nazivom “Mozart Only” biće upriličen sjutra u 20 časova, u Velikoj sali KIC-a “Budo Tomović”, u okviru koncertnog ciklusa “Kamerna muzika”. Ulaz je besplatan.

“Program je sačinjen od djela koja spajaju gudačke i duvačke instrumenate u kamerni ansambl: Flautski kvartet D-dur, Oboa kvartet F-dur,  i Klarinetski kvintet A-dur. Izvođenje ovog programa dodijeljeno je Gudačkom kvartetu “Doclea”, flautistkinji Žani Lekić, oboistkinji Nadici Ristić i klarinetisti Veljku Klenkovskom”, najavljuju iz KIC-a.

Gudački kvartet “Doclea” čine mladi profesionalni muzičari, alumni Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, a danas kolege i članovi Crnogorskog simfonijskog orkestra: Slađana Cvejić i Sonja Vojvodić sa violinama, Petar Obradović na violi i Milan Ninković na violončelu. Kvartet je oformljen prošle godine. Imenom  sugerišu na geografsko -istorijski prostor na kome zajedno rade, žive i stvaraju.  Nastupali su u Podgorici, Kotori, kao i na 7. Internacionalnom festivalu „Muzika na žici“ u Sarajevu. Organizacija “OPEROSA” ih je odabrala da učestvuju kao rezidentni ansambl u njihovom dvogodišnjem regionalnom projektu „[email protected]“.

Flautistkinja Žana Lekić je vanredni profesor na Muzičkoj akademiji na Cetinju. U rodnom Kraljevu završila je nižu i srednju muzičku školu „Stevan Mokranjac“, u klasi uglednog pedagoga, prof. Karolja Maročika. Studirala je u klasi profesora Ljubiše Jovanovića, na Muzičkoj akademiji na Cetinju gdje je diplomirala i magistrirala sa najvišim ocjenama. Usavršavala se na brojnim seminarima kod vodećih svjetskih flautista. Tokom školovanja osvajala je brojne nagrade na republičkim, saveznim i međunarodnim takmičenjima, kao solista i kao kamerni muzičar. Redovno koncertira u zemlji i inostranstvu.

Nadica Ristić Simović je prva oboa Crnogorskog simfonijskog orkestra. Kompletno muzičko obrazovanje je stekla u rodnom Skoplju; studirala je u klasi prof. Gordane Josifove Nedelkovske. Učestvovala je na domaćim i međunarodnim takmičenjima, na kojima je osvajala, skoro uvijek, prve i specijalne nagrade. Aktivno je sarađivala sa makedonskim kompozitorima i premijerno izvodila njihova djela na festivalu Dani makedonske muzike u Skoplju; bila je solistkinja i članica Simfonijskog orkestra F. A. M. E. Ladies Orchestra, ,,Alea” i ,,Sonoris”, kao i sa Simfonijskog orkestra FMU u Skoplju. 

Velјko Klenkovski je prvi klarinet Beogradske filharmonije i docent na Fakultetu muzičke umjetnosti u Beogradu. Rođen je u Pančevu gdje je završio nižu muzičku školu. U Beogradu je pohađao srednju muzičku školu „Kornelije Stanković“; a školovanje je nastavio u Parizu na konzervatorijumu „Georges Bizet“.

Diplomirao je na Nacionalnom konzervatorijumu u Parizu, sa najvišim ocjenama.


Najčitanije iz sekcije Zabava