Mrdak oteo pištolj ubici prije nego je izdahnuo na ulici - Vijesti.me
LIKVIDIRAN NA ULAZU U SPUŠKI ZATVOR

Mrdak oteo pištolj ubici prije nego je izdahnuo na ulici

Jedna od kamera sa prijavnice ZIKS-a nije radila u vrijeme Mrdakovog ubistva, dok druga, koja je bila u funkciji, snima dio ulice koji pokriva ulaz u zatvor, što policiji nije bilo od koristi

Andrija Mrdak ubistvo
Andrija Mrdak ubistvo (Foto: Zoran Đurić)

Andrija Mrdak (38) dugo se borio sa ubicom, prije nego je pogođen sa  najmanje tri smrtonosna hica u grudi, na ulazu Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija u Spužu.

Baranin je tokom tuče uspio od ubice da otme pištolj i puca, a podaci policije pokazuju da je jedan od dva napadača, najvjerovatnije, pogođen u nogu. Nakon što je već pogođen pucao u napadača, bacio je pištolj na  ulicu, a potom se doteturao do ivičnjaka  pred kapiju ZIKS-a, gdje je ubrzo izdahnuo.

Tuča, metež i ubistvo ispred ulaza u spuški zatvor dogodilo se oko 10.30 časova dok je  rodbina pritvorenika čekala red na pretres. Desetak minuta prije nego je usmrćen, Mrdak je sa snahom Danijelom iz Bara stigao  crnim “audijem” (PG-EE-629). Planirali su da  posjete njegovog brata Nenada, koji se nalazi u pritvoru.

Ubica pričao “podgorički”...

Baranin je, kako su ispričali očevici, iz vozila izašao noseći kesu sa  garderobom kada je do njega pritrčao jedan od napadača, koji ga je najvjerovatnije čekao pritajen ispod nastrešnice autobuskog stajališta. Drugi muškarac na motoru, čekao je  na drugoj strani ulice.

Očevici tvrde da je na ulici najprije došlo do svađe, psovki, a potom i do tuče...

“Čuo sam  tri-četiri pucnja. U prvi mah sam pomislio da neko baca petarde, a onda sam shvatio da čovjek na ulici pored motora puca. Zalegao sam ispod prvog automobila kako bi sačuvao glavu”, ispričao je mještanin, koji se slučajno zatekao ispred ulaza u zatvor.

Većina očevidaca ali i snaha ubijenog Mrdaka ispričali su inspektorima da su tokom svađe i borbe na ulici čuli da ubica priča prepoznatljivim “podgoričkim naglaskom”.
Nakon pucnjave ubica i pomagač motorom su pobjegli prema Podgorici, gdje im se juče izgubio svaki trag...

Izbjegli sudar sa “maricom”

Ubice na motoru za dlaku su izbjegle nesreću na drugom kilometru puta  dok su bježeći od ZIKS-a ka Podgorici, kod blokare Boljevića, umalo naletjeli na “maricu” Zatvorske službe, koja se sa osuđenikom vraćala iz suda.

"Jedva smo ih izbjegli. Pomislili smo da neke budale na crnom motoru jure sumanuto putem. Tek kada smo stigli do kapije vidjeli smo da se dogodilo ubistvo i da su ti na motoru, zapravo,  bile ubice", ispričao je jedan od sprovodnika, koji je bio u “marici” ZIKS-a.

Zasada nije poznato kako je moguće da  motor sa napadačima niko nije zaustavio na putu ka Podgorici kao ni to gdje su se ubice sakrile nakon što su usmrtili Mrdaka.
Nakon ubistva Andrije Mrdaka policija je blokirala sve izlaze iz grada, ali i sve ključne punktove od Podgorice ka primorju i posebno ka Baru.

Pucano iz “gloka”...

Policijski uviđaj  trajao je satima, a tijelo  Mrdaka  tek je u 13.45 časova prebačeno u vozilo Komunalne službe i odvezeno na Odjeljenje patologije, gdje je juče popodne urađena  obdukcija.

Tokom uviđaja policija i ekipe forenzičara iz Danilovgrada obilježili su duž ulice 20-ak tragova - četiri čaure od pištolja 9 mm, pištolj “glok” na sredini ulice, ali i tragove krvi...

Inspektori su na informativne razgovore priveli gotovo sve koji su u redu juče ujutro čekali da ih prozovu na pregled kako bi posjetili  pritvorenike. Za istragu će biti ključan iskaz Mrdakove snahe, koja je u vrijeme napada bila pored njega, ali je ona od ubistva do 15 časova nekoliko puta mijenjala verziju događaja...

“Inspektoru iz Danilovgrada je rekla da je dobro vidjela lik napadača. Nešto kasnije je mijenjala izjavu. Vjerovatno od pretrpljenog šoka nema jasnu sliku šta se sve dogodilo”, kazali su u policiji.
Sagovornik “Vijesti” iz UP kazao je da se nadaju da će riješiti ovu likvidaciju, jer su ubice prilično traljavo odradili posao.

“Sve navodi na to da nije riječ o profesionalcima... Vjerujemo da ćemo rasvijetliti  ubistvo”, nadaju se u UP.

Andrija Mrdak iza sebe je ostavio suprugu i  dvoje djece. Ubijeni je bio najbolji prijatelj i tjelohranitelj pokojnog  vođe jednog od najjačih barskih klanova - Armina Muše Osmanagića.

Osmanagić je ubijen 16. septembra  hicem  iz snajpera. Mrdak je tog dana bio na manje od pola metra od  Osmanagića. Andrija Mrdak  brat je Nenada, kome se sudi za ubistvo Baranina Mirka Mićića - člana suprotstavljene grupe pokojnog Luke Đurovića.

Policija je danima prije najnovijeg obračuna imala i operativne podatke da bi jedan od članova grupe pokojnog Luke Đurovića, mogao biti meta plaćenih ubica.

Fočanin na motoru uhapšen, pa pušten nakon saslušanja

Sat i po nakon što je ispred kapije ZIKS-a ubijen Andrija Mrdak, policijska patrola kod Virpazara zaustavila je motor na kojem je bio Milomir Perišić iz Foče. Fočanin je nakon toga priveden u barsku policiju, gdje je juče satima bio na informativnom razgovoru. 

“Vijestima” je u UP rečeno da je Perišić tvrdio da ništa ne zna o ubistvu Mrdaka i da je juče ujutro u Podgorici, navodno,  kupio motor kojim je krenuo u Bar. 

“Provjeravali smo njegov alibi i pokušavali da utvrdimo da li ima neke veze sa organizacijom ubistva... Pušten je oko 20 časova”, rečeno je “Vijestima” u UP. 

Policija je danima prije najnovije likvidacije imala operativne podatke da je sumnjiva grupa iz Foče sa specijalnim zadatkom stigla u Crnu Goru...

Pretresi u Baru i Kotoru, na meti policije i Škaljarski klan

Zbog ubistva Andrije Mrdaka policija u Baru, ali i u kotorskom naselju Škaljari satima je juče pretresala kuće dva klana, koji su bili u lošim odnosima sa grupom ubijenog Osmanagića i njegovog najboljeg prijatelja. Policija je na informativne razgovore privela desetak članova grupe pokojnog Luke Đurovića iz Bara, a od njih su uzete parafinske rukavice, ali i alibi. 

Osim toga bilo je posla i za policiju u Kotoru, koja je privodila članove “škaljarske grupe”, čiji se vođa Jovica Vukotić od nedavno nalazi na izdržavanju robije u Spužu. Na udaru policije bila je ova grupa jer je ona u dobrim odnosima sa grupom Đurovića iz Bara.


Najčitanije iz sekcije Zabava