Toci: Ne mogu tražiti više od onog što sam postigao

Izvešće hitove koji su obilježili njegovu 40 godina dugu karijeru i dvije nove pjesme
647 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 25.09.2014. 19:56h

Proslavljeni italijanski kantautor Umberto Toci sjutra veče će prvi put nastupiti u Crnoj Gori i to kao zvijezda prvog “World Music Stage” festivala koji će biti održan u Budvi.

Ovaj festival organizuje Turistička organizacija Budve, sa planom da turistima i posjetiocima predstavi aktuelnu muziku iz cijelog svijeta. Za nezaboravno veče, uz Tocija, biće zadužen i Massimo Savić.

Ispred budvanskih starogradskih zidina, publika će čuti numere koje su obilježile četiri decenije dugu Tocijevu karijeru, a umjetnik za "Vijesti" otkriva da nije lako odrediti repertoar za dva sata nastupa, koliko će trajati njegov koncert.

"Na pripremi repertoara radim godinama. Jasno je da u dva sata koncerta ne mogu predstaviti kompletan repertoar pjesama, ali mogu one koje su obilježile najvažnije trenutke u mojoj karijeri. S vremena na vrijeme, svom repertoaru dodajem nove pjesme, kao što ću to uraditi na ovoj turneji. Premijerno ću predstaviti dvije pjesme koje sam nedavno snimio”, obećava pjevač koji je objavio 18 samostalnih albuma, a posljednji “Superstar ” izašao je 2009.

“Pripremam izlazak novog live DVD-a koji sam snimio sa mojim bendom”, odgovara Toci na pitanje hoće li uskoro objaviti nešto novo.

Iako je još davne 1968. svirao u torinskom bendu “Off Sound”, za pravi početak karijere smatra trenutak kad se odlučio na samostalan rad.

“Moja karijera je zapravo počela 1976. objavljivanjem mog prvog albuma “Donna amante mia”. Imam uspješnu karijeru i njom sam veoma zadovoljan. Mislim da ne mogu tražiti više”, siguran je pjevač, čija popularnost nije vezana samo za Italiju. Toci ističe da ni njemu nije bilo lako da se probije na svjetsko tržište.

"Tih godina je bilo veoma teško da se italijanska pjesma probije na međunarodnom tržištu i da ima uspjeha u inostranstvu. Smatram da sam imao mnogo sreće da dobijem brojna priznanja iz cijelog svijeta”, priznaje Toci.

Jedan od njegovih najvećih hitova, "Gloria", imao je veliki uspjeh na svjetskoj sceni. Istoimeni album je od 1979. do 1984. prodat u preko 29 miliona primjeraka širom svijeta.

Numera je prepjevana na nekoliko jezika, od kojih je najpopularnija obrada Lore Brenigen, koja je zahvaljujući njoj bila nominovana za Gremi.

"Gloria je doživjela neočekivani uspjeh, a Laurina verzija značajno je doprinijela da ova kompozicija bude prepoznata u svijetu”, priča Toci o pjesmi koja se može čuti i u filmu Martina Skorsezea “Vuk sa Vol strita”.

Iako je nastupao po cijelom svijetu, još ima destinacija na koje bi želio da ga njegova muzika odnese.

“Volio bih da odem na turneju po Japanu i Kini”, ne krije Toci.

Bio je učesnik i mnogih značajnih festivala u Italiji, a 1987. pobijedio je na Sanremu sa pjesmom “Si può dare di più”.

Na ovom festivalu Toci je učestvovao nekoliko puta, a posljednji put pojavio se 2005.

“Iskreno vjerujem da su uopšteno festivali korisniji mladima, nego nama koji imamo dugu karijeru i ne treba da se dokazujemo”, zaključuje Toci.

Pauzirao zbog kreativnih kriza

I pored velikog uspjeha koji je tokom svoje dugo go d i šnje karijere postigao, Toci je nekoliko puta pravio značajnije pauze u radu. Prvi put prekid je bio od 1984. do 1978. godine, a nakon toga bilo je još nekoliko kraćih pauza.

“Prekidi su bili uslovljeni kretivnom krizom, koju svaki umjetnik doživi u svojoj karijeri. Kada se vrati kretivni naboj počinje se iz početka i vraća se u igru”, priča Toci.

Galerija

Bonus video: