Belada: Društvena kritika je dovoljno zastupljena - Vijesti.me
EKRANIZOVALA JOŠ JEDNU NUMERU

Belada: Društvena kritika je dovoljno zastupljena

“Stihovi su nastali spontano i lako, kroz neobavezan razgovor koji me je inspirisao na stvaranje muzike", kaže Belada

Dušanka Belada
Dušanka Belada (Foto: Privatna arhiva)

Crnogorska pjevačica Dušanka Belada objavila je novi spot za numeru “Laku noć” s albuma “Zamisli”, koji je objavljen prošle godine.

Za ovu numeru sama je radila muziku na tekst Jovana Boškovića, dok je za aranžman bio zadužen Aleksandar Petrović. Pjesma je ljubavna, ali sadrži i društveno angažovane momente u strofama, a o tome koliko je teško pjevati o onome što nas muči, Dušanka za “Vijesti” kaže:

“Smatram da je društvena kritika u našoj svakodnevici i više nego dovoljno zastupljena, štaviše, često prerasta do nivoa u kom gubi svaki smisao. Jedini način na koji istinski ima svrhe ‘dizati glas’, jeste konkretno djelovanje, odnosno iznalaženje rješenja za problem koji nas muči, a ukoliko ne, jednako je značajno usredsrediti se i dati primat onome što nas usrećuje”, priča sagovornica “Vijesti”.

“Za nekoga je to ljubav, za nekoga dobro jutro, za nekoga miran san... za nekoga sve troje. Ovo su misli sa kojima se poigrava pjesma ‘Laku noć’, koju sam željela da približim publici i kroz odgovarajući, specifični vizuelni sadžaj”, dodaje ona.

Kako na ovoj pjesmi sarađuje sa Boškovićem koji je radio tekst, Dušanka otkriva šta je prvo nastalo - stihovi ili melodija.

“Stihovi su nastali spontano i lako, kroz neobavezan razgovor koji me je inspirisao na stvaranje muzike. U pitanju je bio istovremeni, nadopunjujući stvaralački trenutak, oslobođen od bilo kakvih težnji, očekivanja ili drugih ulaganja osim čiste misli i pozitivne, kreativne energije”, prisjeća se Belada.

Njen album prvijenac objavljen je prošle godine, a najavljen naslovnim singlom “Zamisli”. Za sada sa tog projekta zaživjele su isključivo numere za koje je mlada umjetnica snimila spot.

“Albumom ‘Zamisli’ sam ostvarila svoj cilj da sve pjesme koje sam snimila objedinim i objavim. Zbog obaveza koje sam imala na Master studijama režije na Akademiji u Novom Sadu, nijesam uspjela da uživo, kroz nastupe ove pjesme približim crnogorskoj publici, što mislim da je jedini valjani način promocije muzike”, pojašnjava ona.

“U međuvremenu sam se posvetila pozorištu, a u slobodno vrijeme radim na režiji spotova za pjesme, kojima na svoj način želim doprijeti do publike. Vjerujem da će doći vrijeme kada će, u pravom smislu, pjesme zaživjeti”, nada se Belada.

Pjesme koje je do sada radila nijesu tipične pop ili rok numere, kakve najlakše publici ulaze u uši. Zbog toga Belada smatra da je neophodno da njeni singlovi dobiju video.

“Pjesme su prilično različite i proizvod su trenutka u kom nastaju, bez žanrovskog određenja. Od svoje prve pjesme ‘Mjesec’, za koju sam spot snimila kao srednjoškolka, osjećala sam da je neophodno da, ne samo kroz glas, već i vizuelno izrazim svoje misli, da bi pjesma bila potpuna. Prema tome, snimanje spotova za mene je, osim vida promocije, i neka vrsta unutrašnje potrebe”, zaključuje Belada.